Hyppää sisältöön

Ekonomisti tyrmää Kärnän näkemyksen pimeän työn tuomasta kilpailuedusta

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä väitti tiistaina, että pimeä työ on yleistä esimerkiksi Ruotsissa ja maa saisi siitä vauhtia talouskasvuun. SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen tyrmää Kärnän ajatuksen ja sanoo, että kansanedustaja on sotkenut asioita "aivan omassa mitassaan".

Kuva: Mika Kanerva / Yle

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä on vaatinut Euroopan Unionilta selvitystä pimeän työn, maahanmuuton ja talouskasvun suhteesta. Kärnä kirjoitti näkemyksistään Uuden Suomen blogikirjoituksessa otsikolla "Pimeä työ naapureiden talouskasvun vauhdittajana - mitä tekee Suomi? (siirryt toiseen palveluun)".

SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen tyrmää Kärnän ajatukset.

– Kyllä se kuulostaa hyvin vastenmieliseltä. Kärnän lähteet läpikäytyäni täytyy vain ihmetellä, miten kansanedustaja on onnistunut sotkemaan asioita aivan omassa mitassaan, Laukkanen sanoo.

Kärnä käyttää lähteenä muun muassa EU:n kyselytutkimuksia, joissa kysytään, onko vastaaja joissain olosuhteissa kiinnostunut ottamaan osan työkorvauksestaan verottomana. Vastausvaihtoehdot ovat kyllä, ei, en osaa sanoa tai en halua sanoa.

– Tässä on käytetty kyllä-prosenttia pimeän työn määränä. Tämä on todella huono tapa kysellä. Tämä on johtanut siihen, että mittausten mukaan Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa tehdään kaikkein vähiten pimeää työtä. Muiden mittausten mukaan se on juuri päinvastoin.

Laukkanen ei siis pidä lähdettä luotettavana.

– Toivoisin todellakin, että muut kansanedustajat tarkistaisivat lähteitään paremmin.

Ruotsin maatalouden tilasta ei löytynyt näyttöä

Kärnä kirjoitti Yle Kemille lähettämässään tiedotteessa näin: "Naapurimaassamme maatalous taas näyttää elävän pimeästä työstä ja harmaasta taloudesta".

– Olen niitä tämän aamupäivän aikana etsinyt ja käynyt läpi useita ruotsalaisia viranomaisia ja akateemisia tutkimuksia läpi. Itse en ole löytänyt edes mainintaa siitä, että maataloustyössä, jota Kärnä pitää esimerkkinä, Ruotsi olisi jotenkin ongelmallisessa tilanteessa.

– Totta kai sielläkin pimeää työtä esiintyy. Sitä on kaikissa maissa. Mutta, että Ruotsi tekisi oman maataloutensa kannattavaksi pimeällä työllä, kuten Kärnä antaa ymmärtää, siitä en ole löytänyt näyttöä.

Laukkanen eri mieltä pimeän työn hyödyistä

Ekonomisti on Kärnän kanssa eri mieltä pimeän työn tuomista hyödyistä. Kärnä kirjoitti blogissaan, että "maallikkokin ymmärtää, että alhaiset työvoimakustannukset parantavat yritysten kilpailukykyä".

– Niin voi kuvitella, mutta se sama maallikko ymmärtää myös, että asialla on toinenkin puoli. Jos yksi toimiala saa kiertää verolakeja ja sitä kautta parantaa tuottavuuttaan, niin sitä on hyvin vaikea perustella muille toimialoille. Se korruptoi poliittisen päätöksenteon ja johtaa erittäin suuriin poliittisiin ongelmiin.

Turvapaikanhakijoiden pimeistä töistä ei myöskään näyttöä

Kärnä kytki pimeän työn erityisesti turvapaikanhakijoihin.

– Näyttää myös siltä, että pimeää työtä teetetään naapurimaissamme erityisesti turvapaikanhakijoilla, Kärnä kirjoitti tiedotteessaan.

Laukkasen mukaan asia vaikuttaa olevan päinvastoin, vaikka siitä ei varmaa tietoa ole.

– Suhteessa siihen väkeen, mitä Ruotsiin on tullut, niin se on pikemmin vähäisempää. Toisaalta täytyy sanoa, että aivan varma tästä ei voi olla. Mitään määrällistä eroa en ole löytänyt. Kävin läpi Migrationsverketin (Ruotsin maahanmuuttoviraston) omia tutkimuksia ja sieltä ei mitään näyttöä tästä löydy, Laukkanen sanoo.

Laukkanen vastaa SAK:n harmaan talouden torjuntaan liittyvästä valmistelusta.

.
.