Soini vastaa kritiikkiin kansanäänestyksestä: Kokoomuksen Nato-kantakin hallituksen linjan vastainen

Soini myös kertoi perussuomalaisten kannan EU-kansanäänestykseen. Kriitikoiden mukaan puolue ajaa eri EU-linjaa eduskunnassa ja hallituksessa.

politiikka
Timo Soini
Timo SoiniJarno Kuusinen / AOP

Perussuomalaiset jatkavat keskustelua EU-kansanäänestyksestä, vaikka eivät ajakaan sitä hallituksessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini vastasi Ylen haastattelussa Porissa puolueen saamaan kritiikkiin. Ylen selvityksen mukaan kansanäänestyksellä on vahva kannatus perussuomalaisten eduskuntaryhmässä. Soini ei näe ongelmaa siinä, että puolue toteuttaa eri linjaa hallituksessa.

– Kansalaiskeskustelu on vapaata. Tämä hallitus ei järjestä kansanäänestystä. Minun mielestäni tässä ei ole mitään epäselvää, latelee Soini.

Perussuomalaisten EU-kansanäänestyksen yhteydessä harjoittaman politiikka on herättänyt hämmennystä hallituskumppaneiden, opposition ja asiantuntijoiden piirissä. Valtiovarainministerin, kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan perussuomalaisten kansanäänestyspuheet heikentävät Suomen näkymiä ja uhkaavat orastavaa talouskasvua. Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund arvioi, että elleivät puheet Suomen EU-kansanäänestyksestä lopu, voi pääministeri Juha Sipiä näyttää perussuomalaisille ovea hallituksesta.

Soini: Ajaahan Väyrynenkin kansanäänestystä eurosta

Soinin mukaan kansanäänestyksen puolustajat käyvät kansalaiskeskustelua. Hän vertaa sitä kokoomuksen Nato-keskusteluun.

– Perussuomalaiset on itsenäinen puolue, joka kannattaa vapaata kansalaiskeskustelua. Perussuomalaiset ei voi olla eri asemassa kuin kokoomus, joka on ottanut puoluekokouskannan Nato-jäsenyydestä, joka on hallitusohjelman vastainen.

Soini muistutti myös europarlamentaarikko, keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen ajaneen kansalaisaloitetta Suomen euroeroa koskevasta kansanäänestyksestä.

Perussuomalaiset: Ei kansanäänestystä tällä hallituskaudella

Oppositiopuolueissa on vaadittu perussuomalaisilta selvää kantaa EU-kansanäänestykseen. Näin Soini muotoili puolueen kannan Ylen haastattelussa.

– Tällä hetkellä perussuomalaisten linja on se, että tämä hallitus ei kansanäänestystä toteuta. Eduskuntavaaleissa tehdään erilliset vaaliohjelmat noin kolmen vuoden päästä.

Soinin mielestä perussuomalaiset on saanut eri kohtelun kuin kokoomus Nato-asiassa.

– Perussuomalaisilla ei ole eri säännöt eikä voi olla eri säännöt kuin kellään muullakaan. Tämä myös tohtoreille ja professoreille tiedoksi.

Tynkkynen: Toivon, että vaatimukset kansanäänestyksestä voisivat näkyä hallituksessa

Kriitikoiden mielestä hallituksen politiikka on ristiriidassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän EU- ja euroeroäänestyskantojen kanssa. Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ei näe asetelmassa ristiriitaa. Myös hän vertaa puoluetta kokoomukseen.

– Tilanne ei ole millään tavalla ristiriitainen. Samalla tavalla kuin esimerkiksi kokoomuksen parissa ollaan päätetty Nato-kantoja, samalla tavalla me voimme visioida tulevaisuutta myös perussuomalaisten sisällä.

Perussuomalaiset nuoret ajavat Suomeen Brexitin kaltaista Fixitiä.

– Me perussuomalaiset nuoret halusimme tuoda tämän Fixit-aloitteen tähän väliin, koska Brexit tapahtui. Ja tämä on juuri se oikea paikka käydä keskustelua. Mehän emme voi tehdä niin, että todella myöhään vaaleja ennen alamme käydä tätä keskustelua, vaan se pitää aloittaa se keskustelu nimen omaan jo nyt.

Tynkkynen toivoisi, että vaatimukset kansanäänestyksestä näkyisivät perussuomalaisten toiminnassa hallituksessa. Hän ei kuitenkaan pidä sitä mahdollisena.

– No totta kai sitä aina toivoo. Mutta eihän se tietenkään ole mahdollista, että tässä kohtaa lähdettäisiin hallitusohjelmasta poikkeamaan. Hallitusohjelmaan pitää sitoutua, Tynkkynen muotoilee.

Nuoret: kansanäänestys kynnyskysymykseksi

Perussuomalaisten Nuoren mielestä kansanäänestyksen pitää olla kynnyskysymys ensi vaalien jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa.

– Kaikki mahdollinen tullaan tekemään sen eteen, että jos me olemme Suomen suurin puolue, ja hallituspaikka on tarjolla, menemme hallitukseen ainoastaan, jos Suomeen järjestetään EU-kansanäänestys, sanoo Tynkkynen.

Perussuomalaiset järjestivät Porissa MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreena -tapahtumassa tilaisuuden "Missä EU, siellä ongelma?".