Joka järvellä ei saa huristella moottoriveneellä tai vesiskootterilla

Melko monella järvellä on rajoitettu vesikulkuneuvolla liikkuminen joko kokonaan tai määräaikaisesti. Rajoituksista päättää paikallinen ELY-keskus.

veneily
Moottoriveneitä laiturissa.
Kristiina Lehto / Yle

Ajantasaista tietoa vesiliikenteen rajoituksista saa Suomen ympäristökeskuksen SYKEn uudesta selaisovelluksesta, joka toimii tietokoneella useimmilla selaimilla sekä mobiililaitteilla Android- ja iOS-käyttöjärjestelmien selaimilla.

Muutamilla kantahämäläisjärvillä on myös nopeusrajoituksia kuten esimerkiksi Lopen Kaartjärvellä ja Riihimäen Hirvijärvellä. Kaartjärven nopeusrahoitus on 5 ja Hirvijärven 10 kilometriä tunnissa.

Rajoitukset voidaan kohdistaa myös kulkupeleihin esimerkiksi moottoriveneisiin. Näin on muun muassa Hattulassa Tömäjärvellä, missä on kiellettyä moottoriveneillä ja muilla koneellisilla vesikulkuneuvoilla liikkuminen.

Hattulan ja Hämeenlinnan alueella sijaitsevalla Renkajärvellä on kielletty liikenne moottoriveneillä ja muilla koneellisilla vesikulkuneuvoilla toukokuun alun ja kesäkuun lopun välisenä aikana. Muina aikoina moottoriveneellä ajo sallittu 5 hv tehorajoituksella, mutta vesiskootterin käyttö on kielletty kokonaan läpi vuoden.

Hämeenlinnassa Katumajärvellä ja Oksjärvellä saa liikkua sähkömoottorilla varustetulla veneeillä, mutta ei moottoriveneillä eikä muilla koneellisilla vesikulkuneuvoilla.

Vesikulkuneuvoilla liikkuminen voidaan kieltää kokonaan jatkuvasti tai määräaikaisesti ja liikkumista voidaan myös rajoittaa. Rajoituksia voidaan antaa esimerkiksi ympäristön suojelemiseksi tai yleisen virkistyskäytön vuoksi.