Uusi 2 000 metriä korkea huippu löytyi Pohjois-Ruotsin tuntureilta: "Sensaatiomaista"

Ruotsissa on tähän asti laskettu olevan yksitoista yli kaksi kilometriä korkeaa vuorta tai tunturia. Tänä kesänä tuohon joukkoon saatiin yksi lisää, kun laserkeilaus paljasti Sielmatjåkkan korkeudeksi 2 004 metriä.

Ulkomaat
Kuvakaappaus SVT Nordnyttin sivuilta.
Kuvakaappaus

Pohjois-Ruotsista Kebnekaisen tunturialueelta on löytynyt uusi yli kahden kilometrin korkuinen tunturi. Sielmatjåkkan korkeus osoittautui tarkistusmittauksessa 2 004 metriksi, joten se on virallisesti Ruotsin kahdestoista yli 2 000 metrin huippu.

Ruotsin maanmittauslaitoksen karttainsinööri Björn Olander pitää löytöä sensaatiomaisena.

– Meillä oli omat aavistuksemme asiasta. Kun purin laserkeilauksen dataa tietokoneelle, näin että ohjelma piirtää korkeuskäyriä yli 2 000 metrin merkin, kertoo iloinen Olander SVT Nordnyttin julkaisemassa artikkelissa (siirryt toiseen palveluun).

Lisäkorkeutta aikaisempaan mittaukseen verrattuna tuli seitsemän metriä. Sielmatjåkkasta tuli samalla pohjoisin 2 000 metrin korkeuteen yltävä tunturinhuippu.

Ruotsin maanmittauslaitos on vuodesta 2009 lähtien kartoittanut maan pinnanmuotoja tarkalla laserkeilauksella lentokoneesta käsin. Työn on määrä valmistua parin vuoden sisällä.