Kiina uhkaa perustaa ilmapuolustusalueen Etelä-Kiinan merelle

Kiina on ärähtänyt kansainvälisen oikeusistuimen päätöksestä, jonka mukaan merialue ei kuulu Kiinalle. Se ei hyväksy oikeuden toimivaltaa.

Ulkomaat
Kiinalainen rannikkovartiolaiva
Kiinan rannikkovartioston alus partioi lähellä kiinalaista öljynporauslauttaa Etelä-Kiinan merellä toukokuussa.EPA / STR

Kiina on ilmoittanut, että sillä on oikeus perustaa ilmapuolustuksen tunnistusvyöhyke Etelä-Kiinan merelle. Kiinan mukaan vyöhyke perustetaan, jos se kokee turvallisuutensa olevan uhattuna.

Kiina on vastannut jyrkästi Haagin kansainvälisen välitystuomioistuimen päätökseen, jonka mukaan sillä ei ole oikeutta vaatimiinsa merialueisiin Etelä-Kiinan merellä.

Kartta aluevesirajoista
Yle Uutisgrafiikka

Oikeuden mukaan vaatimukset eivät ole merirajat määrittelevän YK-sopimuksen mukaisia. Tiistaina tehty päätös oli voitto Filippiineille, joka oli haastanut Kiinan vaatimukset.

– Älkää tehkö Etelä-Kiinan merestä sotapesäkettä, Kiinan apulaisulkoministeri Liu Zhenmin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiinan mukaan sillä on historiallinen oikeus vesialueeseen, joka ulottuu pitkälle Vietnamin, Malesian, Brunein ja Filippiinien edustalle. Se ei ole hyväksynyt kansainvälisen tuomioistuimen toimivaltaa asiassa eikä aio noudattaa päätöstä.

Kiina on myös on käynyt laajaa mediakampanjaa edistääkseen näkemystään.

Ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeen perustaminen merkitsisi sitä, että Kiina tarkistaisi ja valvoisi alueen ylittäviä ilma-aluksia. Kiina perusti vastaavan vyöhykkeen Itä-Kiinan merelle vuonna 2013, mikä ärsytti Japania ja sen liittolaista Yhdysvaltoja.

Lähteet: AFP, AP