1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. baletti

Baletti on kuin huippu-urheilua – parhaaksi pääsee vain intohimolla

Mikkelissä järjestettävä Master Class -kurssi kerää osanottajia 28 eri maasta. Opettajana toimivat venäläisen Vaganovan balettiakatemian professorit.

Kuva: Yle

Baletin huippuoppilaat eri puolilta maailmaa kerääntyvät jo viidettä kertaa Mikkeliin hiomaan tanssitaitoaan. Master Class -kurssilla venäläisen Vaganovan balettiakatemian professorit opettavat klassista balettia. Taso on kova, ja Vaganovassa aikanaan valmistunut kurssin järjestäjä Hannu Pekka Holmström vertaakin baletin haastavuutta huippu-urheiluun.

– Intohimo, nälkä, se on aivan sama, jos me puhutaan huippu-urheilusta. Samalla tavalla huippu-urheilijat tähtäävät kultamitaliin. He uhraavat lapsuuden ja nuoruuden, kun pyrkivät olympialaisiin tai maailmanmestariksi, sanoo Hannu Pekka Holmström.

Vaganovan balettiakatemian opiskelijat aloittavat harjoittelun sisäoppilaitoksessa jo kymmenen vuoden iässä ja koulutus kestää yhteensä yhdeksän vuotta. Akatemiasta valmistuttuaan monet balettitanssijat pääsevät heti esiintymään gaalojen tähtinä eri puolilla maailmaa.

Kurssilla nuoret balettitanssijat, Vaganovasta vastavalmistuneet mallioppilaat ja balettiakatemian professorit vievät yhdessä osaamistaan uudelle tasolle.

– Tällaisessa lyhyehkössä ajassa ei voida kuitenkaan käsitellä aivan kaikkia yhdeksän vuoden asioita, Holmström sanoo.

Tavallisesti hyvin suljetun balettioppilaitoksen kesäkurssille riittää kysyntää. Oppilaat ovat tulleet Kyyhkylän kartanossa pidettävälle kurssille Keski-Euroopasta, Venäjältä, Yhdysvalloista ja Intiasta asti. Viiden vuoden aikana balettioppilaita on tullut yhteensä 28 maasta. Tänä vuonna kurssille osallistuu suomalaisiakin, kun mukana ovat Vaganovan balettiakatemiaan opiskelemaan valitut Marko Juusela ja Rasmus Ahlgren.

Klassisen baletin lisäksi kahden viikon aikana opetetaan karakteritanssia, historiallisia tansseja sekä repertoire-harjoituksia. Master Class -kurssi huipentuu perjantaina kongressi- ja konserttitalo Mikaelissa järjestettävään balettigaalaan.

Ei urheiluvammoja kummempaa

Balettitanssijoiden päivittäin kokema kipu ja rasitus ovat lajin varjopuolia. Varsinkin nuorten kohdalla syömishäiriöt ja jalkojen vammat herättävät kysymyksen siitä, kuuluko lapsen uhrata fyysinen hyvinvointi menestyksen kustannuksella.

Hannu Pekka Holmström myöntää, että vammautumisriski on baletissa läsnä, mutta hänen mukaansa on myös tanssijoita, jotka voivat lopettaa uransa terveinä. Hän vertaa jälleen balettia huippu-urheiluun eikä pidä vammautumisriskiä muuta urheilua suurempana.

– Jos puhutaan vaikka Suomen maajoukkueen huippu-urheilijoista, ovat myös keihäänheittäjät ja juoksijat yhtenään leikkauspöydällä.

Baletti kysyy käytännössä urheilijan fysiikkaa. Ponnistusvoiman lisäksi koordinaation ja musikaalisuuden pitää olla kunnossa. Balettitanssijalta kysytään myös kykyä taiteelliseen ilmaisuun. Nuoret balettitanssijat suhtautuvat tekemiseensä intohimoisesti lajin raskaudesta huolimatta.

– Liike, sehän on se, joka ajaa ihmistä eteenpäin, Holmström sanoo.