Joensuussa ainutlaatuinen kulttuuritapahtuma – yli 100 esitystä ilmaiseksi

Harvassa kaupungissa voi nähdä viiden päivän aikana yhtä monta esitystä ilmaiseksi kuin Joensuussa tällä viikolla. Ydinkeskustassa Popkadulla on noin 130 esitystä. Tapahtuman kantava ajatus on ollut vuosien ajan, että esityksistä ei peritä maksua.

kulttuuri
Joensuun torilava.
Joensuun torilava.Riikka Heikkilä / Yle

Ilosaarirockia edeltää Joensuussa Popkatu-tapahtuma. Joensuun keskustan alueella voi nähdä noin 130 ilmaista esitystä.

Nähtävänä on esimerkiksi tanssia, teatteria, musiikkia ja sirkustaidetta. Lapsiperheille järjestetään samaan aikaan erillinen pop-tapahtuma.

Popkatu järjestetään täysin talkootyönä ja kantavana ajatuksena on ilmaisuus.

– Meillä on ollut tiukka linja siinä. Emme ole hyväksyneet yhteistyökumppaneiden pääsymaksullisia ohjelmakokonaisuuksia mukaan, Popkadun ohjelmistosta vastaava Jouni Mielonen kertoo.

Tiettävästi Suomessa ei ole vastaavan kokoluokan ilmaistapahtumaa, joka järjestettäisiin vapaaehtoisvoimin.

– Siihen tarvitaan ammattitaitoa ja kokemusta, Popkatuyhdistyksen puheenjohtaja Cecilia Riikonen kommentoi.

17 000 kävijää vajaalla 30 000 eurolla

Popkatu on ollut suosittu koko 16-vuotisen taipaleensa ajan. Kolmena peräkkäisenä vuonna on rikottu kävijäennätys. Viime vuonna kävijöitä oli 17 000.

Suurtapahtuman taloudellinen kivijalka on Joensuun kaupunki, joka myönsi tälle vuodelle 14 000 euroa. Lisäksi Popkatu-yhdistys kerää tuloja muun muassa mainosmyynnillä ja avustuksilla.

– Kokonaisbudjetti on hieman alle 30 000 euroa. Esityksistä maksetaan. Haluamme säilyttää hyvän taiteellisen tason, Jouni Mielonen toteaa.