Hyppää sisältöön

"Miten sujuu taaperon kanssa?" – Mariam kouluttautui naapuriäidiksi ja auttaa toisia maahanmuuttajia

Suomessa kokeillaan uutta tapaa kotouttaa maahanmuuttajanaisia. Avuksi on otettu naapuriäidit eli Suomessa pidempään asunut maahanmuuttaja, joka opastaa uutta tulijaa.

Kuva: Yle

18-vuotias Mariam Lind on vastuuntuntoinen nainen. Hän muutti äitinsä ja veljensä kanssa Venäjältä Imatralle kuusi vuotta sitten. Imatralla Lind kävi koulua ja opiskeli suomea.

Pari vuotta sitten, 16-vuotiaana edessä oli muutto Lappeenrantaan yhteiseen kotiin poikaystävän kanssa ja pian syntyi tytär Lilly Aurora. Avioliiton pariskunta solmi tänä kesänä.

– Uusi sukunimi on vielä vähän vaikea. En ole kokeillut kirjoittaa sitä kertaakaan, Lind nauraa.

Elokuussa tytär aloittaa päiväkodissa ja äiti puolestaan aloittaa hotelli- ja ravintola-alan opinnot Saimaan ammattiopisto Sampossa.

Ihan kuin tässä ei olisi nuorelle naiselle jo tarpeeksi. Maria Lind on valmis ottamaan lisää vastuuta. Kun hän talvella kuuli, että Lappeenrannassa aletaan kouluttaa naapuriäitejä maahanmuuttajanaisten tueksi, oli päätös selvä. Tällaista vapaaehtoistyötä hän haluaa tehdä.

Maahanmuuttajien auttaja

Naapuriäiti on pidempään Suomessa asunut maahanmuuttaja, joka opastaa uudempaa tulijaa. Ensimmäinen naapuriäiti-koulutus järjestettiin kevään aikana Lappeenrannassa, Espoossa ja Vantaalla. Naapuriäidit ojentavat auttavan kätensä niille naisille, jotka eivät tiedä paljoakaan yhteiskunnasta jossa elävät.

– Hetken minulla kesti tajuta, että hetkinen, minähän olen äiti. Tämä koulutushan on myös minulle. Silloin ajattelin, että minulla on tuoreille maahanmuuttajille paljon annettavaa, Mariam Lind sanoo.

Paljon hän on jo ehtinyt maahanmuuttajille antaakin. Kerran kauppakeskuksen vaipanvaihtopisteellä maahanmuuttajaäidit kyselivät toisiltaan, millaista tukea Kelasta voi hakea äitiysrahan jälkeen. Naapuriäiti-koulutuksen saanut Lind osasi jakaa faktoja.

Naapuriäitejä on koulutuksessaan kannustettu olemaan aktiivisia avuntarvitsijoiden löytämisessä. Mariam Lindillä ei tunnu olevan ongelmia tässäkään suhteessa.

– Jos näen, että maahanmuuttaja vaikuttaa neuvottomalta, menen juttelemaan. "Miten sujuu taaperon kanssa?" on yksi hyvä tapa avata keskustelu, Lind kertoo.

Apua ja osallisuutta

Kerran taas kävi ilmi, ettei Lindin Turkista muuttanut ystävätär tiennyt ehkäisyn olemassaolosta. Hän oli tullut Suomeen turkkilaisen perheensä kanssa eikä osannut vielä juurikaan suomea. Mariam Lindin mukaan ystävättären perheessä ei puhuttu ehkäisystä. No, Lind puhui. Ja lopuksi hän ohjasi ystävättärensä varaamaan aikaa ehkäisyneuvolasta.

Kun naapuriäiti-koulutuksessa esiteltiin kaupungin liikuntapalveluja, kävi ilmi että taaperojumppa etsii vetäjää. Eikä aikaakaan, kun Mariam Lind oli hankkinyt itselleen työtä kevääksi. Tytär kulki jumpissa tietenkin mukana.

Naapuriäitejä on koulutettu Tanskassa vajaat 10 vuotta. Sieltä idea Suomenkin malliin on saatu.

– Tanskassa on huomattu että tämä toiminta vahvistaa naisia, jotka on toiminnassa mukana ja se edistää heidän omaa työllistymistään ja jatkopolun löytämistä. Naapuriäitivaihe on tärkeä osa kotoutumista.

Naapuriäideissä on mahdollisuuksia moneen. He voivat paitsi tukea toista maahanmuuttajaa kaikissa kotoutumisen vaiheissa myös lisätä luottamusta viranomaisiin ja osallistua lähiötoiminnan kehittämiseen.