1. yle.fi
  2. Uutiset

Kun häissä ei säästellä: Nigeriassa kaikki kutsutaan, Japanissa vieraat lahjotaan

Häät ovat maailmanlaajuinen miljardibisnes, jonka kasvua pönkittävät nousevat taloudet. Nigeriassa hääteollisuus on saanut parin viime vuoden aikana kasvuvauhtia sosiaalisesta mediasta, joka yllyttää pareja kilpailemaan prameudessa, sanoo suositun hääblogin pyörittäjä. Monissa teollisuusmaissa kuten Japanissa avioliittojen määrä on sen sijaan vähentynyt jo pitkään. Aivan pikkuiset häät ovat uusi japanilaistrendi.

Ulkomaat

Konfetti (siirryt toiseen palveluun)

Jos päädyt nigerialaisiin häihin, älä hämmästy, jos vihkipari saa yhtäkkiä niskaansa setelisateen.

Rahan heittäminen avioituneiden päälle on yleinen perinne, jonka tarkoitus on tuoda onnea ja menestystä, sanoo Nigerian Lagosissa asuva Rasaki Hassan. Hän vuokraa häitä varten tiloja ja autoja.

Tapa kertoo paljon nigerialaisten tyylistä järjestää häät.

Tavanomaisiin keskiluokan häihin kutsutaan 200–500 ihmistä, ja juhliin voi tulla kutsumattakin lähes aina. Näin kertoo Sekinat Lawal, joka pyörittää suosittua hääsivustoa Nigerian Wedding Blogia.

– Isoissa häissä voi olla useita tuhansia vieraita.

Yhteiskuva (siirryt toiseen palveluun)

Kahdet häät ja monta mekkoa

Väenpaljous johtuu siitä, että tyypillisesti hääparin vanhemmat kutsuvat kaikki sukulaiset ja ystävät juhlimaan. Pari ei protestoi, koska perinteiden mukaan suvut maksavat häät.

Rasaki Hassanin mukaan ne nigerialaiset, joilla suinkin on varaa, järjestävät yleensä kahdet häät: ensin heimoperinteiden mukaiset juhlat, sitten länsimaisen "white weddingin" valkoisine morsiuspukuineen.

Muodikasta on myös järjestää länsimaiset häät ulkomailla. Esimerkiksi Dubai on seurapiireissä suosittu kohde. Tai sitten häitä varten vuokrataan konferenssikeskuksen kaltainen halli, kertoo Hassan.

Pari (siirryt toiseen palveluun)

Hintaa juhlille tietenkin tulee. Sekinat Lawalin mukaan tavalliset muutaman sadan vieraan häät voisivat maksaa suunnilleen 2–3 miljoonaa Nigerian nairaa eli noin 6–10 tuhatta euroa, jos pari ei tahdo juhliinsa mitään ihmeellistä.

Ylärajaa häiden hinnalle ei oikeastaan ole. Miljonäärit kustantavat lapsilleen ulkomaisia artisteja ja kukkaseiniä tai lennättävät hääseurueita kaukokohteisiin.

Myös vaatteisiin voi upota suuria summia. Hääparin läheiset pukeutuvat yhdenmukaisiin asuihin, joita kutsutaan aso-ebiksi. Sekä perinteisissä että länsimaisissa häissä asujen vaihtaminen kesken juhlan kuuluu asiaan.

Miehet (siirryt toiseen palveluun)

Sosiaalinen media lisää kilpailua

Lawal sanoo, että Nigeriassa häiden järjestäminen on ammattimaistunut aivan parin viime vuoden aikana. Siihen on vaikuttanut sosiaalisen median kasvu.

– Instagram, Facebook, Twitter… Moni saa häihinsä ideoita muiden kuvista, ja ne myös lietsovat parien kilpailua. Toisaalta hääsuunnittelijat, kukkakauppiaat, catering-yrittäjät ja muut häiden ammattilaiset pääsevät esittelemään netissä osaamistaan.

Ökyrikkaiden lisäksi hääyritysten asiakkaita löytyy Nigerian kasvavasta ja kaupungistuvasta keskiluokasta, joka seuraa länsimaisia trendejä. Sekinat Lawalin ja Rasaki Hassanin mukaan öljyn hinnan laskusta aiheutuneet talousvaikeudet eivät ole ainakaan vielä vaikuttaneet selvästi juhlien järjestämiseen.

Lawalin hääblogissa julkaistaan kuvia ja tarinoita, joita parit itse lähettävät juhlistaan. Tunku päästä esille on kova. Useilla häillä on myös oma hashtaginsa eli tunnisteensa, jolla sosiaaliseen mediaan julkaistavat kuvat merkitään.

Hassanin mielestä monilla rikkailla on nykyään vain tavoitteena voittaa, järjestää vielä hienommat häät kuin kilpailevalla perheellä. Kustannukset ovat kilpailussa toisarvoisia.

Sinänsä isojen häiden järjestäminen on aina kuulunut nigerialaiseen kulttuuriin. Rasaki Hassanin omissa häissä yli 20 vuotta sitten oli nelisensataa vierasta.

Naiset (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvalloissa miljardibisnes

Nigerian hääbisneksestä ei ole kattavia tilastoja, mutta esimerkiksi vuonna 2014 Lagosissa käytettiin viidessä kuukaudessa 17 miljoonaa dollaria erilaisiin juhliin, kertoo TNS Global Bloombergin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Alan kehdossa Yhdysvalloissa hääteollisuuden markkina-arvo on jo noin 52 miljardia euroa, arvioi markkinatutkimusyhtiö IBISWorld (siirryt toiseen palveluun). Suomen valtion budjetti on suunnilleen samankokoinen.

Häiden keskimääräisiä kustannuksia on eri maissa selvitetty lähinnä häälehtien kyselyillä. Kyselyjen perusteella häihin käytettävä rahamäärä on kasvussa. Vastaajat tosin lienevät keskivertoa innokkaampia maksamaan häistään.

Viime vuonna keskivertohäiden hintalappu nousi Yhdysvalloissa jo yli 29 000 euroon, kun asiaa kysyttiin The Knot -lehden (siirryt toiseen palveluun) lukijoilta.

Yhdysvaltain hääteollisuus kasvoi IBISWorldin mukaan 2,2 prosentin vuosivauhtia 2011–2016, ja Kiinassa kasvu on ollut vuosittain yli viiden prosentin luokkaa (siirryt toiseen palveluun).

Hääsuunnittelija Anu Beadlen mukaan Suomessa keskimääräiset hääbudjetit ovat kuitenkin parin viime vuoden aikana pienentyneet.

Hän arvioi tyypillisen parin käyttävän häihinsä 4 000–8 000 euroa, kun ennen voitiin käyttää noin kymppitonni. Hajonta on lisääntynyt, ja huomattavan pieniä ja huomattavan suuria häitä järjestetään enemmän kuin aiemmin.

Lisäksi Beadle sanoo huomanneensa, että häitä perutaan taloudellisista syistä, esimerkiksi lomautuksen takia.

Japanissa entistä vähemmän hääpareja

Teollisuusmaissa avioliittojen määrä on laskenut jo pitkään. Syitä on haettu kulttuurin muutoksista ja taloudesta. Yhdessä asumisesta on tullut hyväksyttyä, eikä epävarma työtilanne rohkaise nuoria järjestämään kalliita juhlia.

Japanissa naimisiinmenoaste ja syntyvyys ovat laskeneet yhtä matkaa jo niin kauan, että nykyään nuorten ikäluokkien pienuus on lisäsyy häiden harvenemiselle entisestään.

Kimonoihin pukeutunut hääpari seuraa kahta juhla-asuista nuorta naista, ihmisiä kävelee heidän perässään. Sivustakatsojia on pysähtynyt seuraamaan kulkuetta.
Shintolaisen hääseremonian alkajaisiksi mikot eli temppelineidot johdattavat hääparin ja vieraat pyhäkköön. Kimimasa Mayama / EPA

Samalla Amerikan tyyli on jyrännyt shintolaisen hääperinteen. Japanista Suomeen muuttanut Haruna Berg sanoo, että suurin osa japanilaisista häistä pidetään kristillistä kappelia muistuttavissa juhlatiloissa, joita on esimerkiksi hotellien yhteydessä.

Todellisia kirkkoja vihkipaikat eivät ole, eikä seremonian toimittavalla henkilöllä ei ole välttämättä minkäänlaista uskonnollista vakaumusta saati pappisvihkimystä. Japanissa vain siviilivihkiminen on lainvoimainen, joten kristillisyyden illuusio riittää seremonioissa.

Berg kertoo, että esimerkiksi hänen isoveljensä kesäkuisissa häissä luettiin Raamattua ja laulettiin virsiä, vaikka veli ei ole kristitty. Vihkimisen toimitti länsimaisen näköinen mies, jota Berg arvelee "valepapiksi".

Häävieras saa lahjan

Bergin mukaan japanilaisissa häissä on tavallisesti yli 100 vierasta, ja hänen käsityksensä on, että häiden järjestäminen maksaa enemmän kuin Suomessa.

– Häät ovat yleensä teollisempia, kaupallisempia kuin Suomessa. Lähes kaikki käyttävät hääsuunnittelijaa, koska hän tulee hääpaikan mukana.

Japanilaishäät (siirryt toiseen palveluun)

Hääammattilaisten mukaan pienempien juhlien suosio on kuitenkin nousussa Japanissa. Kyodo-uutistoimiston (siirryt toiseen palveluun) haastattelemat hääjärjestäjät kertovat, että alle 50 hengen häävastaanottojen kysyntä on kasvanut vuoden sisällä huomattavasti.

Japanissa häiden hintaa nostavat lahjat, joita on tapana antaa vieraille. Berg sai veljensä häissä kotiinviemisiksi makeisten ja kuivatun kalan lisäksi lasiastioita.

Kustannuksia helpottaa kuitenkin se, että hääparille annetaan lahjaksi rahaa, suomalaisella mittapuulla paljon. Paikallisia eroja on, mutta sopiva summa ystävälle on yleensä noin 250 euroa.

Lue seuraavaksi