1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Itsepalvelukassat tulevat – oletko valmis? Video opastaa alkuun

Itsepalvelukassat ovat tulleet ruokakauppoihin jäädäkseen. Ne soveltuvat parhaiten marketteihin, joissa on paljon asiakkaita mutta yksittäisen asiakkaan ostokset ovat pienet.

Itsepalvelukassa.
Setelit ja kolikot eivät käy maksuvälineenä pikakassalla.

Mestarin Herkun automaattikassat piippaavat tasaiseen tahtiin. Itsepalvelukassat asennettiin kauppaan viime talvena, ja nyt niiden kautta kulkee päivittäin noin 1 200–1 400 asiakasta.

– Se on noin 20–25 prosenttia päivittäisestä asiakaskunnasta eli aika hyvin, sanoo S-ryhmään kuuluvan Mestarin Herkun myyntipäällikkö Miikka Mikola.

Useimmiten automaattikassan valitsee kiireinen asiakas, jolla on vain vähän ostoksia. Aamuruuhkassa kassan läpi kiiruhtava Joni Lappalainen on tyypillinen itsepalvelukassan käyttäjä.

– Se on yksinkertainen, nopea ja helppo käyttää. Usein kassoille on pitkät jonot, ja tästä saa kymmenessä tai viidessätoista sekunnissa hoidettua asiat, Lappalainen sanoo.

Myyntipäällikön mukaan itsepalvelukassoja käyttävät kaikenikäiset ihmiset.

– Ikähaarukkaa jos ajattelee, niin ihan lähes vauvasta vaariin. Lapset on tosi nohevia tämän oppimaan, ja vanhempikin väki käyttää tätä jo aika tottuneesti, Mikola kuvailee.

Henkilökohtaista palvelua arvostetaan

Itsepalvelukassalla tuotteet skannataan yksi kerrallaanja asetetaan vaa'alle odottamaan. Lopuksi luetaan etukortti ja maksetaan ostokset pankkikortilla. Käteismaksumahdollisuutta ei ole.

Ikähaarukkaa jos ajattelee, niin ihan lähes vauvasta vaariin. Lapset on tosi nohevia tämän oppimaan.

Myyntipäällikkö Miikka Mikola

Itsepalvelukassa on nopea, mutta moni asiakas arvostaa silti koneen sijaan inhimillistä kohtaamista.

– Automaattikassasta pääsee nopeammin, mutta muuten pidän kyllä henkilökohtaista palvelua parempana, toteaa jyväskyläläinen Raija Takala.

Itsepalvelukassojenkin luota löytyy aina myyjä, joka valvoo ja auttaa tarvittaessa. Mestarin Herkun myyjä Irma Salmela kertoo, että vaikka automaattikassan toimintaperiaate on yksinkertainen, kompastuskiviäkin löytyy.

– Kun vedetään tuote kassan läpi, se laitetaan heti tuohon pakkaustasolle ja sitten vasta seuraava. Ja sitten se kassi. Että sitä ei muisteta ostaa ja heti vetäistä siinä.

Automaattikassat levittäytyvät Suomen kauppoihin

Myyntipäällikkö Mikolan mukaan kokemukset automaattikassoista ovat olleet niin hyviä, että S-ryhmän suunnitelmissa on levittää itsepalvelukassoja Jyväskylän ohella myös laajemmin maakuntaan. Tällä hetkellä S-ryhmällä on Suomessa automaattikassoja 35 myymälässä.

Myös Kesko on mukana automaattikassakehityksessä. Ensimmäistä kertaa Kesko kokeili itsepalvelukassoja jo vuosia sitten, mutta tällöin niistä päätettiin luopua. Nyt meneillään on uusia kokeiluja Helsingissä ja Kaarinassa.

Keskon palvelujohtaja Teemu Naumasen mukaan kokemukset ovat tähän mennessä olleet lupaavia ja myös Keskon suunnitelmissa on levittää itsepalvelukassoja laajemminkin Suomeen.

– Kevään ja kesän aikana kerätään tietoja erilaisissa ympäristöissä itsepalvelukassakokemuksista ja jos asiakkaat tykkäävät, levitetään itsepalvelukassat koko Suomeen. Asiakkaat päättävät.

Suurista kauppaketjuista Lidl vielä seurailee tilanteen kehittymistä. Lidlin myymälöissä itsepalvelukassoja ei vielä ole.

– Pidämme kuitenkin jatkuvasti silmät ja korvat auki uusien innovaatioiden suhteen, kerrotaan Lidlin viestinnästä.

Haastattelut teki Matleena Ylikoski.