1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tenon sopimukseen tyytyväisiä löytyy yläjuoksulta

Keskustelua Tenon uudesta kalastussopimuksesta on tähän mennessä leimannut utsjokelaisten tyytymättömyys tuleviin pyyntirajoituksiin. Tenon sopimukseen tyytyväisiä ihmisiä löytyy kuitenkin muun muassa sivujoki Inarijoen alueelta.

Jouni Saijets näkee, että Inarijoen näkökulmasta uudet pyyntirajoitukset ovat parempia kuin nykyinen Tenon sopimus. Kuva: Jouni Aikio / Yle

Jouni Saijets Nuorjotguoikasta, Inarijoen varrelta läheltä Angelia, sanoo että kalastusaikojen lyhentäminen niin alkukesästä kuin elokuustakin tekee hyvää lohikannoille.

– Sivujoelle kyllä uusi esitys on paljon parempi kuin nämä nykyiset säännöt. Sivujokeen tulee lohi vasta kuukautta tai puolitoista kuukautta Tenoa myöhemmin. Vasta silloin täällä on lohta, joka pääsee tänne nousemaan, Saijets sanoo.

"Loppukaudesta nousevassa kutulohessa ei ole makua"

Tenon sivujoella Inarijoella lohella on merkitystä etenkin ruokakalana. Tenon sivujoilla harvempi kuitenkaan tienaa lohenpyynnillä.

Kuva: Jouni Aikio / Yle

Jouni Saijets näkee, että sivujoen näkökulmasta uudet pyyntirajoitukset ovat parempia kuin nykyinen Tenon sopimus.

– Nykyisen pyyntiajan lopussa alkaa jo kutu. Lohessa ei ole enää makua, kun kutu lähestyy, se on täynnä mätiä ja maitia. Silloin on jo ahvenkin parempi kala kuin kutulohi. Kudun aikana lohen maku katoaa kokonaan, sanoo Saijets.

"Luonnonlohen kutu pitää turvata"

Tenon uuden sopimuksen tavoitteena on elvyttää lohikantoja rajaamalla kaikkia pyyntitapoja ja leikkaamalla lohisaaliita 30 prosenttia.

Kuva: Jouni Aikio / Yle

Kun asiaa katsoo pelkästään yläjuoksun ja sivujokien kalastajien näkökulmasta, niin rajoituksista alkaa löytyä hyviä puolia, sanoo.

– Lohi pääsee käymään kutemassa jotta se lisääntyy. Kalatutkijat ovat laskeneet, että edellisvuosien kalanpoikasia kyllä on täällä Inarijoessa, kun taas vanhemmat kalat puuttuvat. Eli niitä, joiden olisi pitänyt jo meressä käydä. Syövätkö sitten muut kalat niitä vai mikä lienee, Saijets miettii.

Ruokakalaksi, ei myyntiin

Inarijoella lohta on pyydetty aina ruokakalaksi, ei myytäväksi. Välillä on vaikeaa saada lohta pöytään. Silloin täytyy pyytää muita kaloja tai ostaa turskaa.

Kuva: Jouni Aikio / Yle

Jouni Saijets on tähän asti kalastanut ahkerasti myös Tenolla. Hän pyytää ongella enimmäkseen soutamalla, joskus könkäänrannassa heittelemällä. Alkukesästä hän käy kalassa Alakönkäällä, sitten Yläkönkäällä ja sen yläpuolellakin.

– Tänä kesänä on ollut niin kovia tulvia, että Inarijoessa ei ole pyytänyt ollenkaan. Vasta loppukesästä taitaa olla järkeä kalastaa Inarijoella, kertoo Jouni Saijets.