Päivän tärpit: Lintuja, siemeniä ja brittipolitiikkaa

Britannian uusi pääministeri pääsee tänään kunnolla sorvin ääreen. Yhdysvaltain ulkoministeri puolestaan astuu Putinin maille. Yle kertoo tänään myös Huippuvuorten siemenpankin toiminnasta.

Ulkomaat
Huippuvuorten siemenpankki.
Huippuvuorten siemenpankki.Heiko Junge / EPA

Siemeniä säilötään tositarpeeseen

Huippuvuorilla ikiroudan sisässä sijaitseva siemenholvi on maailman ruokaturvallisuuden viimeinen turva. Säilöttyjä siemeniä käytettiin ensimmäisen kerran Syyrian sodan vuoksi vuonna 2015, kun Aleppon kasvien geenipankki jäi sisällissodan jalkoihin.

Sään heittely haittaa lintujen perhe-elämää

Epävakaiset kesäsäät haittaavat Suomen lintujen pesintää. Varsinkin pikkulintuja on tänä kesänä ollut edellisvuosia vähemmän. Hankalin lintujen pesimätilanne on tänä vuonna merialueella Merenkurkusta pohjoiseen, jossa Salomo-myrsky aiheutti tuhojaan pesimäaikaan.

Britannian uusi pääministeri vauhtiin

Tänään on Britannian uuden pääministerin Theresa Mayn ensimmäinen kokonainen virkapäivä. Myös uuden hallituksen muodostaminen etenee. Theresa May aloitti pääministerinä eilen, kun David Cameron astui syrjään.

Yhdysvaltain ulkoministeri Venäjän visiitille

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vierailee tänään Venäjällä. Kerry neuvottelee Moskovassa muun muassa Syyrian ja Ukrainan kriiseistä. Kerry tapaa myös presidentti Putinin illalla.