1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Boris Johnsonista Britannian ulkoministeri

Boris Johnson tunnetaan EU-vastaisuudestaan ja hän johti Britannian EU-eroa vaatinutta liikettä. Aiemmin ulkoministerinä toiminut Philip Hammond on nimitetty talousministeriksi ja Amber Rudd sisäministeriksi.

Boris Johnson kampanjoi Manchesterissä Britannian EU-eron puolesta huhtikuussa 2016. Kuva: Nigel Roddis / EPA

Boris Johnson on nimitetty Britannian ulkoministeriksi, sanoo pääministerin kanslia.

Johnsonin nimityksestä kerrottiin pian sen jälkeen kun Cameronin hallituksen ulkoministeri Philip Hammond oli nimitetty talousministeriksi.

Lontoon pormestarina aiemmin toiminut Johnson tunnetaan EU-vastaisuudestaan ja hän johti Britannian EU-eroa vaatinutta liikettä. Hänestä uumoiltiin aiemmin myös pääministeriä, mutta Johnson kieltäytyi ehdokkuudesta.

Johnsonin rooli EU:n eroa neuvottelemassa jäänee kuitenkin pienemmäksi, sillä pääministeri Theresa May on nimittänyt erityisen EU-erosta huolehtivan ministerin. Brexit-ministeriksi nousee euroskeptinen konservatiivi David Davis.

Enemmän naisia

Sisäministeriksi Theresa May on nimittänyt Amber Ruddin. Rudd toimi Cameronin hallituksessa energiaministerinä. Britannian neljästä tärkeimmästä ministeripestistä kaksi on nyt naisilla. May on sanonut haluavansa nostaa naisten määrää hallituksessa.

Britannian puolustusministerinä puolestaan pysyy Michael Fallon.

Aiemmin talousministerinä toiminut George Osborne puolestaan eroaa hallituksesta. Hän on toiminut talousministerinä vuodesta 2010. Hänestä enteiltiin myös uutta pääministeriä ennen Britannian kansanäänestystä. Osborne johti epäonnistunutta kampanjaa EU:hun jäämisen puolesta.