Hyppää sisältöön

Maailman hulluutta pakoon porometsään – Levyllinen uutta saamenkielistä folk-rockia

Vuotsolais-oululainen Ravggon-yhtye tekee saamenkielistä folk-rockia. Debyyttilevyllä pohditaan nykymaailman menoa, mutta päädytään usein ammentamaan viisautta ympäröivästä luonnosta.

Ravggon Kuva: Tarmo Lehtosalo

Maailman hulluutta ja ihmisyyden kylmyyttä.

“Miksi kerään velvollisuuksia, eikö ole tarpeeksi jos syön ja nukun. Mutta kasvatan kansalaisia ja pelastan maailman, pelastan maailmaan. Miksi ratsastan välinpitämättömyydellä, eikö ole tarpeeksi jos moitin muita. Mutta olen kylmä ihmisenkuva, parempi kuin muut, parempi kuin muut.”

Ravggon: Govva (Kuva)

Siinä muutamia saamelaisen folk-rock-yhtye Ravggonin debyyttilevyn teemoja. Ravggonin Rajan reunalla- eiRáji ravddas-niminen levy ilmestyi viime viikolla.

Eikö ole tarpeeksi jos moitin muita

Saamenkielisissä kappaleissaan Ravggon pohdiskee nykymaailmaa ja sen menoa.

– Aiheet, joista on syntynyt tekstiä kaikista eniten, ovat varmaankin sellaisia, että olemme ajatelleet maailman hulluuksia ja ihmisyyden kylmyyttä, yhtyeen laulaja ja sanoittaja Milla Elmiina Pulska kertoo.

“Menkää Marsiin kaivamaan, minä menen metsään. Menkää kuuta kurpomaan, minä kävelen tunturiin. Kävelen ja etsin esi-isien kotasijoja, vaamien vasomispaikkoja, apujoukkojen vaaraa, ahman tappopaikkaa.”

Ravggon: Mannet mánnui (Menkää kuuhun)

– Lisäksi pohdimme levyllä sellaisia asioita, että miten ihmiset kritisoivat toisiaan ja toisaalta rakentavat imagoa ja eräänlaista maskia esimerkiksi laittamalla sosiaaliseen mediaan kuvia. Se ei kuitenkaan ole sellainen pysyvä asia ja lopulta unohdamme sen maskin, Pulska sanoo.

Minä kävelen tunturiin

Ravggon on vuotsolais-oululainen yhtye, johon kuuluvat siskokset Milla Elmiina Pulska ja Unna-Maari Pulska sekä Matti Naakka, Panu Klemettilä ja Erno Karjalainen.

Saamelaisuus ja pohjoisuus nousevat esiin useissa levyn biiseissä. Mutta on saamelaisessakin elämässä paineita.

"Eihän täällä ole ei mitään, sanoo mies hienossa autossa. On tullut hyvin kaukaa, näkee vain autiota maata, autiota maata. Missä talot, muut autot, kysyy mies, joka matkustaa. On tullut hyvin kaukaa eikä näe mitään, ei näe mitään."

Ravggon: In dárbbat appelsiinnaid (En tarvitse appelsiineja)

– Kiire ja stressi. Pitää olla kaikessa mukana ja sitten ei ehdi mitään. Ja sitten tulee aivan hulluksi.

– Mutta metsässä tai porohommissa ei ole aikaa ajatella mitään turhia, Milla Elmiina Pulska pohdiskelee. 

Missä talot, muut autot, kysyy mies joka matkustaa

Ravggon on viimeistellyt levyään opintojen yhteydessä.

– Tämä on ollut jollain tapaa pitkä vuosi. Olemme opiskelleet samaan aikaan ja samalla nauhoittaneet tätä meidän ensimmäistä levyämme ja saaneet sen viimeinkin valmiiksi. Olemme iloisia siitä, että levy on viimein valmis ja pääsemme soittamaan sen kaikkia kappaleita ja ihmiset pääsevät kuuntelemaan musiikkiamme, Pulska sanoo.

Yleisöä Ravggonilla onkin ympäri rajatonta Saamenmaata.

Toissa pääsiäisenä Ravggon pääsi kisaamaan "saamelaisten euroviisuihin" eli Sámi Grand Prix'hin Kautokeinon pääsiäismarkkinoille. Debyyttievy julkaistiin Tankavaaran Taiga-festivaalin yhteydessä, jonka päävetonaulana oli suopunginheittokisa, jonka neljä ensimmäistä sijaa menivät Norjan saamelaisille. Seuraava keikka on heinäkuussa saamelaisilla Márkomeannu-festivaaleilla Pohjois-Norjan rannikolla.

Tämä kaikki on Ravggonin kotikenttää.

YouTube: Ravggon: Govva (Kuva) (siirryt toiseen palveluun)

YouTube: Ravggon: Mannet mánnui (Menkää kuuhun) (siirryt toiseen palveluun)

YouTube: Ravggon: In dárbbat appelsiinnat (En tarvitse appelsiinejä) (siirryt toiseen palveluun)