"Varma käsipari" vai "pirun hankala nainen"? Britannian uusi pääministeri on vielä arvoitus briteillekin 

Britannian uusi pääministeri Theresa May on ristiriitainen hahmo. Järkähtämättömyys voi tuottaa hankaluuksia, kun Britannia ryhtyy Mayn johdolla neuvottelemaan uutta suhdettaan Euroopan unioniin.

Ulkomaat
Theresa May puhuu Downing Streetin virka-asunnon edessä Lontoossa.
Pääministeri Theresa May puhui Downing Streetin virka-asunnon edessä Lontoossa keskiviikkona.Jonathan Hordle / AOP

Periksiantamaton mutta käytännönläheinen. Nämä kaksi ristiriitaista määritelmää nousevat usein esiin Britannian uutta pääministeriä Theresa Mayta kuvailtaessa.

Theresa Mayn arvioitu olevan "varma käsipari", jonka lähes kaoottiseen tilaan ajautunut Britannia tarvitsee EU-eropäätöksen jälkeen. Toisaalta järkähtämättömyys voi tuottaa hankaluuksia, kun Britannia ryhtyy Mayn johdolla neuvottelemaan uutta suhdettaan Euroopan unioniin.

Mayn konservatiivitoveri Kenneth Clarke kuvaili häntä sanoilla "pirun hankala nainen". May ei tästä loukkaantunut vaan sanoi, että Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker joutuu pian kokemaan määritelmän todeksi.

May oli Britannian EU-jäsenyyden jatkumisen kannalla, mutta kampanjoi matalalla profiililla. Nyt hän on sanonut, että "Brexit tarkoittaa Brexitiä".

Pääministerin ei kuitenkaan uskota käynnistävän Britannian virallista EU-eroprosessia ainakaan ennen vuodenvaihdetta.

Syytti omaa puoluettaan ilkeäksi

Britannian uusi pääministeri on ristiriitainen hahmo. Turvallisuudesta vastaavana sisäministerinä hänen jyrkkä puolensa luonnollisesti korostui. May on kuitenkin vaatinut konservatiivipuolueeltaan suurempaa panostusta yhteiskunnallisen tasa-arvon edistämiseen.

Tämä teema toistui myös hänen ensimmäisessä puheessaan pääministerinä Downing Streetin virka-asunnon edessä keskiviikkona. May korosti, että kaikilla pitäisi olla samat mahdollisuudet edetä yhteiskunnassa riippumatta varakkuudesta, sukupuolesta tai etnisestä taustasta.

Välillä May kuulosti enemmän työväenpuolueen poliitikolta kuin konservatiivilta. Tasa-arvoisemman yhteiskunnasta puhuminen on järkevää, sillä Britannian EU-eropäätös oli osittain vähäosaisen kansanluokan protesti koko poliittista eliittiä kohtaan.

May kuvaili vuonna 2002 pitämässään puheessa, että hänen puolueensa näyttäytyy liian usein "ilkeänä puolueena", joka ei huomioi vähempiosaisia. Hän on puolustanut yritysjohtajien korkeimpien palkkioiden hillitsemistä ja työntekijöiden edustajien nimittämistä yhtiöiden hallituksiin. Pian nähdään ryhtyykö May sanoista tekoihin.

Neljä kuvaa Maystä eri asuissa.
Theresa MayEPA

Mayllä on edessään mammuttiurakka

Britannian uuden pääministerin haasteet ovat valtavat. Hänen pitäisi luoda Britannialle EU-suhteet, joissa Britannian kaupanteko Euroopassa ei vaikeutuisi kohtuuttomasti.

Samalla EU-peräiseen maahanmuuttoon täytyisi saada rajoitusoikeuksia kansanäänestyksen viestin mukaisesti. Pitäisi siis päästä eurooppalaisille sisämarkkinoille, mutta rajoittaa vapaata liikkuvuutta. Tähän saakka tällainen vaihtoehto on tyrmätty selkeästi mantereen suunnalta.

Theresa Mayn pitäisi myös pyrkiä yhdistämään EU-kansanäänestyksen vuoksi jakautunutta kansaa. Lähes puolet briteistä kokee joutuvansa ulos Euroopan unionista tahtonsa vastaisesti.

Kaikkein konkreettisimman tämä näkyy jäsenyyden jatkumisen puolesta äänestäneessä Skotlannissa, jossa uusi itsenäistymisäänestys kerää kannatusta.

EU-eron puolesta äänestäneet taas pelkäävät, että kansanäänestyksen tulos yritettäisiin jollain lailla mitätöidä.

Boris Johnson
Boris JohnsonWill Oliver / EPA

May rakensi siltoja eroa ajaneiden suuntaan nimittämällä heti Downing Streetin avaimet saatuaan ulkoministeriksi erokampanjan johtohahmon Boris Johnsonin. Samaan hengenvetoon hän loi EU-eron toimeenpanosta huolehtivan ministeriön, jonka johtoon nousi pitkän linjan EU-kriitikko David Davies.

Mayllä on paljon todistettavaa myös kansantalouden hoidossa, josta hänellä on vähän kokemusta. Brexit-Britanniassa punnan kurssi on ollut rajussa alamäessä ja taantuman pelot ovat kasvaneet.

Britannian pääministerikisa selvisi Mayn valinnan myötä huomattavasti odotettua nopeammin, minkä toivotaan nyt rauhoittavan pahasti heittelehtiviä markkinoita.

Uusi rautarouva vai Britannian Merkel?

Britannian toisena naispuolisena pääministerinä Theresa Mayn vertailu puoluetoveri Margaret Thatcheriin on väistämätöntä. Monet katsovat kuitenkin, että 59-vuotias May on lähempänä käytännönläheistä Saksan Angela Merkeliä kuin ideologisemmin suuntautunutta rautarouvaa.

Britannian pääministeri Theresa May ja kuningatar Elisabet.
Britannian pääministeri Theresa May ja kuningatar Elisabet.Dominick Lipinski / EPA

Merkel ja May ovat molemmat ovat pappismiesten tyttäriä ja samaa ikäluokkaa. Tämä tuo toivoa siitä, että Euroopan vaikutusvaltaisemman maan ja suurimman poliittisen järistyksen aiheuttaneen valtion johtajat tulisivat toimeen keskenään.

Jotta Theresa May selviäisi edessä olevista haasteista, hänen täytyy olla parempi pääministeri kuin "paras huonoista vaihtoehdoista", kuten häntä on Britanniassa kuvailtu.

Kritiikkiä tiukasta maahanmuuttolinjasta

Theresa Mayn menestys sisäministerin roolissa on kiistämätön. Hän pysyi tuulisessa pestissä pidempään kuin yksikään kollegansa yli 60 vuoteen.

Mayn katsotaan hoitaneen virkansa tunnollisesti ja ilman suuria virheitä. Kömmähdyksiäkin tuli. Niistä noloin oli Mayn lanseeraama kampanja, jossa paperittomia maahanmuuttajia kehotettiin palaamaan kotiinsa.

Julisteautot, joiden kyljessä luki suurin kirjaimin "palaa kotiisi tai joudu syytteeseen" kiertelivät pitkin Britannian katuja.

Viestissä oli muukalaisvihamielinen tuulahdus ja kalliin kampanjan tulos oli vain kourallinen Britanniasta lähtijöiksi ilmoittautuneita. May myönsi itsekin, että kampanja oli virhe.

Myös Mayn sisäministeriaikana luodut EU:n ulkopuolisten maahanmuuttajien minimitulovaatimukset ovat herättäneet kritiikkiä. Monen mielestä ne ovat kohtuuttoman korkeat.

Mayn toimia seurataan tarkkaan myös britanniansuomalaisten piirissä. Hän ei ole taannut Britanniaan jo asettuneiden EU-kansalaisten oleskeluoikeutta maassa EU-eron jälkeen. Tämä on herättänyt kritiikkiä jopa Britannian EU-eroa ajaneiden piirissä.