AFP: Peru on julistanut hätätilan zika-viruksen takia

Hätätila on julistettu kolmeksi kuukaudeksi maan pohjoisosaan. Perussa 102 ihmisen on todettu saaneen virustartunnan.

terveys
Raskaana olevilta naisilta zikaviruksen varalta otettuja verinäytteitä Guatemalassa.
Raskaana olevilta naisilta zikaviruksen varalta otettuja verinäytteitä Guatemalassa.Johan Ordonez / AFP

Perun viranomaiset ovat julistaneet maahan terveydellisen hätätilan zika-viruksen vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP. Hätätila on julistettu maan pohjoiseen osaan eli noin puoleen maasta.

90 päivän eli kolmen kuukauden mittaisesta hätätilasta ilmoitettiin maan virallisessa lehdessä El Peruanossa. Lehden mukaan maan terveysministeriö ja kunnat työskentelevät estääkseen taudin leviäminen, jota levittävät pääasiassa hyttyset.

Perussa 102 ihmisen on todettu saaneen virustartunnan.

Perun naapurimaassa Brasiliassa lähes 1 600 vauvaa on syntynyt pienipäisinä ja virus on aiheuttanut huolta myös tulevien Rio de Janeiron olympialaisten urheilijoille ja kisaturisteille. On myös todisteita siitä, että tietyissä tapauksissa zika-virus on levinnyt myös seksin yhteydessä.

Aikuisilla ja lapsilla virus aiheuttaa yleensä lieviä, flunssan kaltaisia oireita ja ihottumaa. Virukseen on kuitenkin yhdistetty myös neurologisia ongelmia, kuten hengenvaarallinen halvaus, joka tunnetaan Guillain-Barrén oireyhtymänä. Guillain-Barrén oireyhtymä on potilaan ääreishermostoa vaurioittava äkillinen autoimmuunisairaus.