1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Sudanin tulitauko pitänyt kaksi päivää

Tulitauko on pitänyt Etelä-Sudanissa kaksi päivää. Armeija sekä kapinallisten joukot kuitenkin mobilisoivat maan pohjoisosissa.

Ulkomaat
Aikuisia ja lapsia istuu maassa puun varjossa.
Pakolaisia YK:n pakolaisleirillä Etelä-Sudanin Jubassa 11. heinäkuuta.Beatrice Mategwa / EPA

YK on varoittanut mahdollisista uusista taisteluista Etelä-Sudanissa, jossa hatara tulitauko on pitänyt kahden päivän ajan. Samaan aikaan humanitaarinen kriisi laajenee, kun tuhansia ihmisiä pakenee ja avustusjärjestöt ovat joutuneet evakuoimaan omia työntekijöittään.

YK:n rauhaturvajukkojen johtaja Herve Ladsous varoittaa, että taistelut saattavat vielä leimahtaa Etelä-Sudanissa, vaikka tulitauko on pitänyt kahden päivän ajan.

– Sekä armeija että kapinallisten joukot mobilisoivat maan pohjoisosissa, joten siellä voi vielä puhjeta taisteluja, sanoi Ladsous.

YK:n turvallisuusneuvosto harkitsee vetoomusta YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonille, jotta Etelä-Sudan asetettaisiin aseidenvientikieltoon.

Macharin joukot vetäytyivät pääkaupungista

Varapresidentti Riek Macharille ja presidentti Salva Kiirille uskolliset joukot ovat taistelleet Etelä-Sudanissa useiden päivien ajan. Machar on vetänyt joukkonsa pois pääkaupungista Jubasta, kaupungin ulkopuolelle, mutta ei suunnittele sotaa, kertoi hänen edustajansa keskiviikkona, uutisoi Reuters.

– Meidän täytyi siirtyä pois välttääksemme yhteenottoja, sanoi Macharin edustaja James Gatdet Dak Reutersille. Hän sanoi Marcharin pysyvän pois Jubasta siihen asti kunnes tulitauon yksityiskohdista päästäisiin selvyyteen.

Presidentti Kiirin edustaja puhui myös diplomatian puolesta. Uutistoimisto AFP:n mukaan presidentti Kiir on myöntänyt armahduksen Macharin joukossa taistelleille.

Siviilit pakenevat taisteluja

Viime viikon perjantaina alkaneissa taisteluissa on kuollut satoja ihmisiä ja tuhansia on paennut kodeistaan.

Valkoinen talo kertoi keskiviikkona sijoittaneensa Etelä-Sudaniin joukkojaan turvaamaan Yhdysvaltojen kansalaisia sekä lähetystöä. Etelä-Sudanissa. Italia sekä Saksa ovat evakuoineet omia sekä muiden maiden kansalaisia keskiviikkona. Etelä-Sudanin taisteluja on paennut arviolta 42 000 ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi