1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksassa poliisi ratsasi vihapuhujien koteja

Liittovaltion poliisi ratsasi "sanallista radikalismia" levittäneiden henkilöiden koteja lähes kaikissa Saksan osavaltiossa. Aiemmin vastaavanlaisia tarkastuksia vihapuheen kitkemiseksi ei ole tehty.

Ulkomaat
Heiko Maas
Heiko Maas kuvattuna vuonna 2016.Britta Pedersen / EPA

Saksassa poliisi on tehnyt ratsioita sosiaalisessa mediassa vihapuhetta levittäneiden koteihin. Poliisi teki keskiviikkona yllätystarkastukset 60 epäillyn kotiin neljässätoista osavaltiossa, kertoo uutistoimisto AFP.

Kohteena oli Facebookissa sekä muissa internetin ryhmissä ”sanallista radikalismia” levittäneitä henkilöitä. Ketään ei pidätetty, mutta tietokoneita, kameroita ja älypuhelimia takavarikoitiin. Ratsiat olivat ensimmäisiä lajissaan. Useimmat epäillyista kuuluivat uusnatsien Facebook-ryhmään, jonka käyttäjät ovat kirjoittaneet muukalaisvihamielisiä, antisemitistisiä ja äärioikeistolaisia viestejä internettiin.

Liittovaltion poliisin BKA:n johtaja Holger Münch sanoi, että poliisi ottaa selvän linjan internetin vihaa ja lietsontaa vastaan. Sisäministeri Thomas de Maizieren mukaan väkivalta mukaan lukien sanallinen ei koskaan ole hyväksyttävää. Hän painotti, että rikoslaki pätee internetissäkin.

Oikeusministeri Heiko Maas sanoi, että internetjättejä, kuten Facebookia, Googlea ja Twitteriä, kohtaan on yhä enemmän paineita, jotta ne torjuisivat vihapuhetta.

– Ensimmäiset askeleet on otettu, mutta ne eivät ole riittäviä.

Facebook sanoi syyskuussa toimivansa saksankielisillä sivuilla olevaa vihapuhetta vastaan, kun vihapuhe maahan saapuneita pakolaisia vastaan lisääntyi sivustolla.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi