Perun presidentti: "Päästöstandardimme ovat vaativampia kuin Suomessa – sääntöjä täytyy muuttaa"

Perun uusi presidentti haluaa vauhdittaa teollisuutta heikentämällä ilmanlaatusäädöksiä.

Ulkomaat
Silmälasipäinen mies pitelee mikrofonia ja puhuu, osoittaa samalla toisellaan kädellään etuviistoon. Taustalla on yleisöä, mm. perinteiseen perulaiseen lakkiin pukeutunut nainen.
Perun presidenttiehdokas Pedro Pablo Kuczynski tervehti kannattajiaan kampanjatilaisuudessa Arequipassa kesäkuussa 2016.Freddy Salcedo / EPA

Perun presidentiksi valittu Pedro Pablo Kuczynski pitää maansa ilmanlaatunormeja epärealistisina ja on valmis heikentämään vaatimustasoa teollisuuden vauhdittamiseksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kuczynski, 77-vuotias entinen pankkiiri uskoo, että Perun kaivosteollisuuden vienti voisi kasvaa 25 prosenttiin, mikäli sulatus- ja jalostuskapasiteettia nostettaisiin.

Puheessaan maanviljelijöille Icassa hän sanoi, että epärealistiset ympäristösäännöt estävät tarvittavat investoinnit.

– Meidän päästöstandardimme ovat vaativampia kuin Suomessa, siksi sulatus- ja jalostustoimintaa ei ole laajennettu. Meidän täytyy muuttaa sääntöjä, Kuczynski sanoi.

Kuczynski ei tarkentanut, mitä sääntöjä olisi muutettava. Hän kuitenkin totesi, että Perun olisi syytä pitää samaa tasoa parhaiden maiden kuten Kanadan ja Chilen kanssa.

– Uusi kuparijalostamo La Oroyassa maksaisi Perun nykyiset ilmastostandardien mukaisesti tehtynä 500 miljoonaa dollaria (noin 452 miljoonaa euroa), mutta vain 200 miljoonaa dollaria (noin 180 miljoonaa euroa), jos Peru soveltaisi Kanadan säädöksiä, Kuczynski sanoi.

Ympäristöjärjestö Blacksmith Instituten vuoden 2007 raportissa La Oroyan kaupunki oli kymmenenneksi eniten maailmassa saastuttava paikka.

Peru on maailman toiseksi suurin kuparintuottaja tänä vuonna. Lisäksi Peru on myös merkittävä sinkin, lyijyn, kullan ja hopean tuottaja.

Lähteet: Reuters