1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle valvoi: Yön uutiset lyhyesti

Saksassa poliisi on ratsannut netin vihapuhujia, Israel avasi rajanylityspaikan Gazaan, Puola perustaa säätiön parantamaan maansa mainetta, Etelä-Sudanin tulitauko on pitänyt ja Peru julisti hätätilan zikaviruksen takia.

Ulkomaat
Kuva on otettu kaltereiden läpi. Huivipäinen nainen ja kolme miestä kävelevät rajanylityspaikan läpi.
Palestiinalaiset ylittivät Gazan ja Israelin välisen rajan pohjoisen Erezin rajanylityspaikan kautta lokakuussa 2014.Jim Hollander / EPA

*Saksassa poliisi on tehnyt kotietsintöjä sosiaalisessa mediassa vihapuhetta levittäneiden asuntoihin. *Poliisi teki keskiviikkona yllätystarkastukset 60 epäillyn koteihin neljässätoista osavaltiossa. Ratsioiden kohteina oli Facebookissa ja muualla netissä "sanallista radikalismia" levittäneitä henkilöitä. Poliisi ei pidättänyt yhtään epäiltyä.

Israel avasi keskiviikkona pohjoisen rajanylityspaikan Gazaan ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen. Tavaraa kuljettavat ajoneuvot saavat nyt kulkea Erezin rajanylityspaikan kautta. Tähän saakka vain ihmiset saivat ylittää rajan Erezissä. Tavaraliikenne on ohjattu Gazaan eteläisen Kerem Shalomin rajanylityspaikan kautta.

*Puola perustaa säätiön, jonka tarkoituksena on parantaa maan mainetta maailmalla. *Puolan valtiojohtoiset yritykset rahoittavat säätiötä 25 miljoonalla dollarilla vuodessa. Säätiön tehtävänä on muun muassa puolustaa Puolan hiiliteollisuutta EU:n päästörajoituksia vastaan.

Etelä-Sudanissa tulitauko on pitänyt kaksi päivää. Samalla maan humanitaarinen kriisi syvenee, kun tuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan ja avustusjärjestöt ovat evakuoineet henkilöstöään. YK:n rauhanturvajoukkojen johtajan Herve Ladsousin mukaan taistelut saattavat vielä syttyä uudelleen Etelä-Sudanissa.

*Peru on julistanut maan pohjoisosaan kolmeksi kuukaudeksi hätätilan zikaviruksen takia. *Maan virallisen lehden El Peruanon mukaan maan terveysministeriö ja kunnat pyrkivät estämään hyttysten levittämän taudin leviämisen. Perussa 102 ihmisen on todettu saaneen zikatartunnan.

Lue seuraavaksi