Ranska vaatii EU-komission entistä johtajaa Barrosoa luopumaan Goldman Sachsin pestistään

Ranskan eurooppaministerin mielestä Barroson siirtyminen yhdysvaltalaisen liikepankin neuvonantajaksi on karhunpalvelus EU:lle.

Ulkomaat
Barroso seisoo etusormet pystyssä. Hänen päänsä takana näkyy EU:n lipun ympyränmuotoinen tähtikuvio.
Goldman Sachs palkkasi EU-komission entisen johtajan José Manuel Barroson Brexit-neuvonantajakseen. Kuva on otettu 21. lokakuuta 2014, kun Barroso piti viimeistä puhettaan Strasbourgissa EU-parlamentille komission puheenjohtajana.Patrick Seeger / EPA

Ranska vaati keskiviikkona Euroopan komission entistä puheenjohtajaa José Manuel Barrosoa hylkäämään neuvonantajan tehtävän yhdysvaltalaisessa liikepankki Goldman Sachsissa.

Pankki kertoi viime viikolla palkanneensa Barroson kansainvälisten toimintojensa neuvonantajaksi. Barroson tehtävänä on auttaa pankkia selviytymään Britannian EU-eron vaikutuksista mahdollisimman vähällä.

Ranskan eurooppaministeri Harlem Désirin mukaan Barroson "skandaalimainen" päätös siirtyä Goldman Sachsin palvelukseen herättää kysymyksiä EU:n eturistiriitasäännöistä. Désirin mielestä sääntöjä pitää kiristää.

– Kyseessä on virhe herra Barroson osalta. Se on myös pahin karhunpalvelus, jonka entinen komission puheenjohtaja voi tehdä eurooppalaiselle projektille historiallisella hetkellä, jolloin projektia pitäisi tukea ja vahvistaa, Désir sanoi Ranskan parlamentissa.

– Barroso on auttanut Euroopan vastustajia. Vetoan arvokkaasti, että hän luopuisi tehtävästä.

Aiemmin myös Euroopan oikeusasiamies on vaatinut, että entisten komissaarien yksityiselle puolelle töihin siirtymiseen liittyviä sääntöjä pitää kiristää.

Kritiikistä huolimatta Barroson siirtyminen pankin palvelukseen noudattaa EU-komission sääntöjä, joiden mukaan komissaarien pitää odottaa 18 kuukautta ennen kuin he voivat ottaa vastaan työn, jossa he voivat hyödyntää komissiossa saamiaan tietoja.

Konservatiivinen Portugalin entinen pääministeri Barroso toimi EU-komission puheenjohtajana vuosina 2004–2014.

Komissio valvoo EU-maiden julkista taloutta. Barroso oli komission puheenjohtaja silloin, kun julkisuuteen tuli tieto, että Goldman Sachs oli auttanut Kreikkaa piilottelemaan suurta valtionvelkaansa valuuttajohdannaisten avulla.

Lähteet: AFP, Reuters