1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Hovioikeus piti amfetamiinia ja ekstaasia salakuljettaneiden tuomiot ennallaan valtaisassa huumejutussa

Kahdeksan huumeita Suomeen kuljettanutta tuomittiin törkeistä huumerikoksista neljästä ja puolesta vuodesta aina yhdeksän vuoden vankeuteen. Lisäksi Helsingin hovioikeus piti ennallaan kahden huumeusainerikostuomion, ja yhden syyte avunannosta hylättiin.

huumeet
Huumevarasto Hollannissa.
Huumevarasto Hollannissa.KRP

Helsingin hovioikeus on pysyttänyt ennallaan Espoon käräjäoikeuden viimevuotisen tuomion, jolla kahdeksan amfetamiinia ja ekstaasia Hollannista salakuljettanutta henkilöä tuomittiin törkeistä huumausainerikoksista ja kaksi huumausainerikoksista. Yhden syyte avunannosta huumausainerikokseen hylättiin, ja hänet vapautettiin rangaistuksesta.

Törkeistä huumausainerikoksista tuomittujen vankeusrangaistusten pituudet vaihtelivat 4 vuoden ja 6 kuukauden sekä 9 vuoden välillä.

Suomen suurimpiin kuuluvan huumejutun tutkinta pääsi vauhtiin vuonna 2014, kun Suomessa asunut liettualainen yritti tuoda Suomeen 14 kiloa amfetamiinia ja 12 000 ekstaasitablettia. Puolan poliisi nappasi henkilöautolla salakuljetusta yrittäneen.

Kaksi kuukautta myöhemmin Keskusrikospoliisin seuraama toinen liettualainen toi Tornion kautta Suomeen samankokoisen huume-erän. KRP sai lastin noudon yhteydessä kiinni laajan salakuljetusorganisaation. Kummankin salakuljetuslastin arvo olisi poliisin arvion mukaan ollut 1,5 miljoonaa euroa.

Samoja tekijöitä oli mukana myös huumerikoksissa, joissa Suomeen lähetettiin Ranskasta useissa kirjelähetyksissä noin 2600 Subutex-tablettia. Subutexia levitettiin Helsingissä ja Tampereella.

Keskusrikospoliisin johtamassa operaatiossa hollantilaisesta tukkurakennuksesta takavarikoitiin mm. 1800 kiloa hasista. Jutun tutkinnassa tehtiin laajaa kansainvälistä poliisyhteistyötä. Amsterdamin poliisin ja KRP:n lisäksi operaatioissa oli mukana Liettuan, Puolan, Belgian ja Ranskan poliisi.

Lue seuraavaksi