Kotimaisen viljasadon tilanne pääosin hyvä – kasvitautien riski erittäin suuri

Kotimaisen viljan satonäkymät ovat tällä hetkellä pääosin lupaavat, vaikka paikoitellen viljasato on kärsinyt liiallisista sateista. Nyt uhkana ovat kasvitaudit, jotka voivat viedä sadosta 5–10 prosenttia, kertoo palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen Pro Agrialta.

Ylen aamu
Ruispelto.
ProAgria keskusten liiton palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen kertoi aamu-tv:ssä kotimaisen viljasadon kasvunäkymistä.

Kotimaisen viljasadon tilanne vaikuttaa tässä vaiheessa kesää pääosin hyvältä. Kosteutta ja lämpöä on riittänyt alkukesän kuivuuden jälkeen, ja viljakasvustot ovat tällä hetkellä reheviä, kertoo palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen Pro Agrian Keskusten Liitolta.

– Kasvu ja kehitys ovat noin viikon edellä normaalista, Peltonen sanoo.

Peltosen mukaan on odotettavissa, että pelloille päästäisiin puimurien kanssa joko elokuun puolivälissä tai hieman aiemmin. Tuolloin alkaa aikaisten ohrien ja syysrukiin sadonkorjuu.

Kasvitaudit voivat vielä viedä osansa

Vaikka viljasadon tilanne on Suomessa pääosin hyvä, paikallisesti vettä on kesän aikana voinut viljasadon kannalta sataa liikaa. Voimakkaat ukkoskuurot ovat paikoitellen lakoonnuttaneet viljaa ja jopa hukuttaneet viljakasvustoa. Viljapellot ovat kärsineet sateista ainakin Keski-Pohjanmaan rannikolla.

Sade ja lämpö ovat nostaneet myös kasvitautien riskin erittäin suureksi.

– Monet lehtiä tuhoavat taudit viihtyvät tällaisissa oloissa ja leviävät aggressiivisesti. Taudit voivat heikentää satoa jopa 5–10 prosenttia, Peltonen sanoo.

Kasvukautta vielä jäljellä, joten paljon voi vielä tapahtua

Kesän kasvukautta on paljon vielä jäljellä, joten viljasadon osalta tilanne voi vielä muuttua.

Peltosen mukaan viljasadon kannalta edullisin sää olisi nyt poutainen ja tuulinen. Tällaisella kelillä vilja valmistuisi hyvin, ja se olisi myös viljan laadun kannalta suotuisin keli.