1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Unenaikaiset hengityskatkokset lisääntyneet hurjasti ylipainon vanavedessä

Viime vuosina huomattavasti lisääntynyt uniapnea aiheuttaa yhä usemmin työkyvyttömyyttä. Syy unenaikaisiin hengityskatkoksiin eli apneoihin on yleensä hengitysteiden ahtautuma. Taustalla on yhä useammin liikalihavuus.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Uniapnea on nukkumisen aikainen häiriö, jonka aikana hengitys katkeilee. Hengityksen katkokset saattavat olla pahimmillaan jopa yli minuutin mittaisia. Niiden aikana aikana veren happipitoisuus laskee, jolloin nukkuja havahtuu ja joutuu vetäisemään nopeasti henkeä.

Uniapnean määrä on lisääntynyt viime vuosina käsi kädessä ihmisen liikapainon kanssa.

Uniapnea on ihan todellinen vitsaus tänä päivänä ja aiheuttaa myös työkyvyttömyyttä.

Usko Huuskonen

Ilmiö on havaittu muun muassa Oulun yliopistollisen sairaalan kliinisen neurofysiologian laitoksella.

– Muutama vuosi sitten meillä tehtiin yksi tai kaksi unitutkimusta vuorokaudessa, mutta nykyisin laitoksen kaikki viisi laitetta ovat koko ajan käytössä ja jono tutkimuksiin on pitkä, kertoo Oysin osastoylilääkäri Usko Huuskonen.

Suppeassa unitutkimuksessa käytettävää laitetta pidetään yön yli rekisteröimään muun muassa kuorsausta, hengitysliikkeitä, hengitysilman virtausta ja veren happikylläisyyttä.

– Uniapnea on ihan todellinen vitsaus tänä päivänä. Se aiheuttaa terveydellisiä haittoja ja myös työkyvyttömyyttä.

Lihavuus pahentaa katkoksia

Uniapneassa ilmenevät hengityskatkokset aiheuttaa nielun ahtautuminen siinä vaiheessa, kun lihakset nukahtamisessa rentoutuvat. Kun kieli ja pehmeät kudokset valahtavat kurkun taakse, ihminen alkaa kuorsata. Jos hengitystiet ahtautuvat kokonaan, syntyy hengityskatkos.

Joskus syynä voi olla ylähengitysteiden rakenteellinen vika, mutta käytännössä suurin syy on useimmiten liikalihavuus, joka kasvattaa myös kaulan alueen rasvakudoksen määrää. Rasvakudos puristaa nielua ja pienentää sen läpimittaa.

– Suurin syy on kyllä ylipaino. Useissa tutkimuksissa on todettu, että kun painoindeksi saadaan normaaleihin lukemiin, myös uniapnea paranee eikä siihen silloin yleensä tarvita mitään teknisiä keinoja.

Keskushermostoperäisessä uniapneassa hengityskatkokset johtuvat aivojen hengityskeskuksen automaattisen säätelyn häiriintymisestä. Tämä on syynä 5-10 prosentilla uniapneaan sairastuneista.