"Mansikkahysteria" näkyy pohjoisessakin – ei hätää, marjat vasta kypsymässä

Mansikat vasta punastuvat pohjoisessa. Paniikki mansikoiden loppumisesta on yltänyt pohjoiseen saakka, vaikka lappilainen mansikkakausi on vasta aluillaan.

Kuva: Minna Aula / Yle

Viime päivinä Suomessa on ollut huomattavissa suoranaista "mansikkahysteriaa". Sateiden vuoksi mansikkasato uhkaa jäädä lähes puolet viimevuotista pienemmäksi eteläisessä Suomessa. Tilanne on saanut suomalaiset soittelemaan hädissään mansikkatiloille myös pohjoisessa.

– Tämä viikko on ollut aivan mahdotonta, kun ihmiset soittavat ja suurin piirtein marssivat sisälle ja paniikissa hokevat, että ei saa mansikoita, ei saa mansikoita, sanoo Keminmaan Itäkoskella Alatalon tilan mansikanviljelijä Tiia Nikupeteri.

Ihmiset soittavat ja suurin piirtein marssivat sisälle ja paniikissa hokevat, että ei saa mansikoita, ei saa mansikoita.

Tiia Nikupeteri

Nikupeteri tutkii mansikkapuskia ja suurin osa marjoista on vielä raakileita. Kirkkaan punaisia marjojakin löytyy ja Nikupeterin mukaan ensimmäisen kerran kunnolla poimimaan päästään lähipäivinä.

– Olemme rauhoitelleet ihmisiä, että älkää hermostuko, kypsiä marjoja ei vielä ole. Nyt mansikkakausi lähtee pohjoisessa vasta käyntiin.

Rankat sateet eivät ainakaan Nikupeterin mansikantaimia vahingoittaneet. Runsaiden sateiden aikaan marjat eivät vielä olleet kehittyneet. Nikupeteri ennustaakin pohjoiseen hyvää mansikkasatoa.

– Kyllä mansikkaa pitäisi riittää pohjoisessa ihan normaalisti. Olemme myös hieman etuajassa, viime vuonna esimerkiksi poimittiin ensimmäiset marjat vasta heinäkuun lopulla.