1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SVT: Lääkäri määräsi potilaille kurkumaa ja katolista uskoa

SVT:n mukaan skånelaisessa terveyskeskuksessa on syksystä lähtien tehty poikkeuksellisen paljon ilmoituksia lääkäristä, jonka on pelätty vaarantaneen potilasturvallisuuden. Kymmeniä tapauksia on tarkastettu jälkikäteen.

Ulkomaat
Rukousnauha naisen kädessä.
Valdrin Xhemaj / EPA

Vuokralääkäri määräsi hikirauhastulehduksesta kärsivälle potilaalle kurkumaa ja vitamiineja. Hänen vastaanottohuoneensa oli täynnä uskonnollisia symboleja, ja hän yritti värvätä potilaita katolisen kirkon jäseneksi.

Useiden hoitovirhe-epäilyjen jälkeen hän joutui lopettamaan skånelaisessa terveyskeskuksessa, mutta löysi pian uuden työpaikan – yksityisestä terveyskeskuksesta. Tapauksesta kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Satoja potilaita tarkastettu

SVT:n mukaan skånelaisessa terveyskeskuksessa on syksystä lähtien jouduttu tekemään poikkeuksellisen paljon ilmoituksia lääkäristä, jonka on pelätty vaarantaneen potilasturvallisuuden. Kymmeniä tapauksia on tarkastettu jälkikäteen.

Vuokralääkärin luona kävi esimerkiksi vanhempi nainen, jolla oli ollut verenvuotoa rinnassa. Lääkäri määräsi hänelle antibioottikuurin, mutta ei lisätutkimuksia. Myöhemmin kävi ilmi, että naisella oli rintasyöpä.

Hikirauhastulehduksesta kärsinyt potilas ei puolestaan parantunut kurkumalla. Hän sai sittemmin antibioottikuurin.

Lisäksi vuokralääkäri rikkoi terveyskeskuksen hygieniasääntöjä käyttämällä kelloa, sormuksia ja rannerenkaita työssään.

Ongelma ei ole rajoittunut yhteen vuokralääkäriin, vaan hoitovirhe-epäilyt koskevat neljää lääkäriä, joista kolme on vuokralääkäreitä.

Ovatko vuokralääkärit päteviä?

Tapaus on herättänyt Ruotsissa keskustelua vuokralääkärien lisääntyneestä käytöstä ja heidän pätevyydestään. Skånen julkisista terveyskeskuksista vastaava ylilääkäri Lars-Olof Tobiasson suhtautuu järjestelmään ja vuokratyövoimayrityksiin kriittisesti.

– Lääkäreistä on pulaa, ja siksi työvoimaa kaavitaan markkinoiden pohjalta. Vuokrataan yksilöitä, joiden ei pitäisi työskennellä lääkäreinä. Heidän pitäisi tehdä jotain muuta, ylilääkäri Lars-Olof Tobiasson sanoo SVT:lle.

– Olemme toivoneet voivamme luottaa yritysten valvontaan, mutta emme näköjään voi. Se on hyvin synkkää.

Vuokralääkäreitä käytetään Ruotsissa paikkaamaan lääkäripulaa etenkin julkisella puolella. Suurin osa palkataan vuokratyövoimayrityksistä, joiden pitäisi taata lääkäreiden pätevyys ja asiallisuus.

Vuokralääkäri sai uuden työpaikan

Vuokralääkäri työskenteli terveyskeskuksessa vuokratyövoimayritys Läkarleasingin kautta. Kun julkinen terveyskeskus kieltäytyi enää käyttämästä lääkäriä, hän sai työpaikan yksityisestä terveyskeskuksesta.

Yksityisen terveyskeskuksen ylilääkäri ei ollut kuullut hoitovirhe-epäilyistä, kun SVT otti häneen yhteyttä. Muutama päivä myöhemmin Läkarleasing poisti hänet työvoimastaan.

– Tarkastamme jokaisen lääkärin kerran tai kaksi kertaa vuodessa, sanoo tiedotuspäällikkö Filip Prpic Läkarleasingistä.

Vuokralääkäri on itse sitä mieltä, että häntä on arvosteltu epäreilusti ja perusteettomasti. Hän ei näe mitään outoa siinä, että on määrännyt luonnonlääkkeitä tulehdukseen.

Uskonnollisia symboleja hän puolestaan kertoo pitäneensä vain pienellä hyllyllä vastaanottohuoneessa ja kieltää yrittäneensä käännyttää potilaita.

Vuokralääkärit ovat tehneet hoitovirheitä aiemmin muun muassa Årjängissa (siirryt toiseen palveluun), Kalmarissa (siirryt toiseen palveluun), Blekingen alueella (siirryt toiseen palveluun) ja Kronobergin alueella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi