1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trumpin kohtalon hetki lähestyy

Republikaanien maanantaina alkavalle puoluekokoukselle ei ole vertaa Yhdysvaltain historiassa. Puolue pelkää jäsentensä välisen sodan leimahtamista kokouspaikalla ja väkivallan puhkeamista Clevelandin kaduilla.

Ulkomaat
Donald Trumpia esittävä valokuva, jota on käsitelty graafiseksi.
Alkuperäistä valokuvaa muokattu kuvankäsittelysovelluksella. Justin Lane / EPA

Clevelandissa Ohiossa pidettävään republikaanien puoluekokoukseen kohdistuu valtavia paineita. Ehdokkaaksi on nousemassa henkilö, jonka valinnan puolueen johto on kaikin voimin yrittänyt estää.

Kiinteistökeisari Donald Trumpin vuoden takaista ilmoitusta pyrkiä suurvallan presidentiksi pidettiin pitkään vitsinä, julkisuushakuisen henkilön julkisuuden kalasteluna. Mutta esivaaleissa Trump on rynninyt voitosta voittoon.

Puolue on ennen näkemättömän vaikeassa tilanteessa myös muiden syiden takia. Lue tästä, mistä historiallisessa kokouksessa on kyse.

Puoluekokous on erityisen jännittynyt Yhdysvaltoja riivaavan väkivallan vuoksi.

Orlandon yökerhoiskun ja Dallasin poliisimurhien jälkeen Clevelandin turvatoimia on nostettu äärimmilleen. Kaupungin poliisikomentaja kertoo, että poliisivoimia on värvätty runsaasti lisää vartioimaan kokouspaikkaa.

Poliisi on ottanut viikkoa suunniteltua aiemmin käyttöön vihjelinjan, johon kansalaiset voivat soittaa jos havaitsevat jotakin epäilyttävää toimintaa lähiympäristössään.

Puoluekokoukset ovat aina keränneet liepeilleen mielenosoittajia sankoin joukoin, onhan kokouspaikalla koko valtakunnan media ja julkisuus on taattua.

Mustat pantterit ovat uhanneet saapua kaduille aseiden kanssa.

Donald Trumpin räväkät mielipiteet ovat saaneet osan kansasta raivon partaalle. Trumpin kampanjatilaisuuksissa oli jo esivaalien aikaan yhteenottoja ehdokkaan kannattajien ja vastustajien kesken.

Poliisit ja mielenosoittaja
Poliisi pidättää Trumpin vaalitilaisuutta vastaan mieltään osoittaneen naisen Anaheimissa Kaliforniassa 25.5.2016.Bob Riha / EPA

Nyt radikaalien mustien järjestö Uudet mustat pantterit on kehottanut kannattajiaan saapumaan Clevelandin mielenosoitukseen aseet mukanaan.

Ohion lainsäädäntö sallii ihmisten kulkea kaduilla aseen kanssa, ja aseistettujen mielenosoittajien joukot olisivat painajainen poliisille.

Clevelandin kaduilla saattaa olla luvassa samanlaista pamppujen heiluntaa ja kyynelkaasun kirvelyä, jota koettiin demokraattien puoluekokouksessa Chicagossa vuonna 1968. Vietnamin sotaa vastustavat nuoret eivät hyväksyneet oman ehdokkaansa George McGovernin tappiota puoluekokouksessa ja osoittivat mieltään kaduilla. Poliisi vastasi kovin ottein.

Katso täältä, miten Yleisradion kirjeenvaihtaja Pasi Rutanen uutisoi Chicagosta vuonna 1968.

Voiko kokoussalissa syntyä täysi kaaos? Dump Trump -liike pyrkii loppuun saakka estämään Trumpin valinnan presidenttiehdokkaaksi.

Tähän ryhmään kuuluu sekä vannoutuneita Trumpin vihaajia että puolueen uskollisia konservatiiveja, joille Trump ei ole presidentiksi sopiva henkilö.

Dump Trump kyltti ja mielenosoittajiaulko
Donald Trumpin vastustajat osoittavat mieltä Long Islandilla New Yorkissa huhtikuussa 2016.Peter Foley / EPA

Dump Trump eli suomeksi Hylkää Trump -nimisen liikkeen toiveena on, että puoluekokous antaisi ensimmäisessä, kokouksen säännöt päättävässä istunnossa puoluekokousedustajille vapaat kädet äänestää presidenttiehdokkaasta.

Trumpilla on esivaalien jälkeen takanaan 1 542 puoluekokousedustajaa, kun valinnan varmistavaan enemmistöön vaaditaan 1 237 edustajaa.

Trumpin edustajamäärä perustuu kuitenkin puolueen vanhoihin sääntöihin. Niiden mukaan osavaltioiden edustajien pitää äänestää sitä presidenttiehdokasta, joka on esivaalit osavaltiossa voittanut.

Jos Clevelandin puoluekokous päättäisi antaa edustajille vapaat kädet, arvioidaan Trumpilla olevan 900 vankkaa tukijaa, siis alle enemmistön.

Puoluekokouksen ei kuitenkaan uskota muuttavan ehdokkaan valinnan sääntöjä.

Puoluekoneisto vierastaa Trumpia, mutta sääntöjen muuttaminen edellyttäisi, että tarjolla olisi häntä parempi ehdokas, jonka puoluekokouksen enemmistö hyväksyisi.

Puolueaktiivit pelkäävät myös, että sääntöjen muuttaminen johtaisi täyteen sotaan kokoussalissa ja veisi huomion pois puolueelle tärkeiden asioiden esiintulossa.

Jopa vaikutusvaltaiset republikaanit boikotoivat kokousta.

Riemusaatossa Trumpin valinta ei kuitenkaan suju. Puolueen entiset presidentit, isä ja poika Bush, eivät suostu kokoukseen saapumaan, vaikka yleensä vanhemmilla valtiomiehillä on näkyvä rooli kokouksessa.

Parempaa tekemistä ovat puoluekokouksen ajaksi löytäneet myös puolueen viime vaalien presidenttiehdokas Mitt Romney sekä Trumpin kovimmat esivaalivastustajat Ted Cruz ja Marco Rubio.

Puoluejohdon lemmikit joutuivat yksi toisensa jälkeen vetäytymään kisasta Trumpin pilkallisten lisänimien sävyttäminä: Heikkoenerginen Jeb (Bush), Pikku Marco (Rubio), Valehteleva Ted (Cruz).

Luvassa on erikoisia mielenosoituksia, koska suvaitsevaisuus ei mahdu puolueohjelmaan.

Republikaanipuolue on vankasti arvokonservatiivinen puolue. Osa republikaaneista haluaisi kuitenkin muuttaa puolueohjelmaa vapaamielisempään suuntaan, koska Yhdysvaltain yleisessä ilmapiirissä on viime vuosina tapahtunut iso muutos.

Tunick ja alastomat naiset
Valokuvaaja Spencer Tunick ohjaamassa meksikolaisten naisten kuvausta San Miguel de Allendessa lokakuussa 2014. Ulises Ruiz Basurto / EPA

Republikaanien pitää hyväksyä Clevelandissa puolueohjelma, jolla he lähtevät marraskuun vaaleihin.

Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitto ei kuitenkaan mahdu uuteen puolueohjelmaan. Alkuviikosta muotoillussa ohjelmassa annetaan tuki uskonnollisille ja perinteisille perhearvoille.

Presidenttiehdokas Trump on sanonut, että hän ei pyri vaikuttamaan puolueohjelman sisältöön. Trump on pitänyt etäisyyttä republikaanien vanhoilliseen siipeen ja puhunut muun muassa transsukupuolisten oikeuksien puolesta.

Republikaanien suvaitsevaisuutta koetellaan toden teolla jo kokouksen edellä, kun valokuvaaja Spencer Tunick yrittää järjestää sadan alastoman naisen mielenosoituksen.

Tunick on järjestänyt tällaisia alastomien ihmisjoukkojen kuvauksia yli 70 eri puolilla maailmaa. Helsingissä parintuhannen vapaaehtoisen poseeraus tapahtui elokuussa 2002.

Yhdysvalloissa suhtautuminen julkiseen alastomuuteen on kuitenkin hyvin tiukkaa, joten Tunickin tempaus herättää taatusti raivoa.

Uusin kärhämä koskee Trumpin tavaramerkiksi noussutta Made in USA -lippistä, jonka alkuperä saattaakin löytyä halpamaista.

Trump on väittänyt, että hänen kampanjassaan käytetyt Made in USA -baseballhatut on tehty sataprosenttisesti kotimaisista materiaaleista, kotimaisin voimin.

Lähikuva Trump lippiksestä
Trumpin kampanjan tavaramerkiksi muodostuneen lippalakin alkuperästä on syntynyt pieni kärhämä. Jeff Kowalsky / EPA

Kampanjalippikset onkin valmistettu kalifornialaisessa lakkitehtaassa, mutta uutistoimisto AP:n teettämien kuituanalyysien mukaan ainakin osassa lippiksistä on käytetty ulkomailta tuotua kangasta.

Ongelma saattaa vaikuttaa hiusten halkomiselta, mutta kotimaisen tuotannon puolesta saarnannut Trump on ottanut epäilyt lippisten kotimaisuusasteesta hyvin vakavasti.

Hän sanoo haastavansa lippalakit tehneen yhtiön oikeuteen, jos paljastuu, että valmistuksessa on käytetty ulkomaisia raaka-aineita.

Kaikki Trumpin kampanjan ”Make America Great Again” -lippikset eivät toki ole aitoja. Aitojen hattujen hinta on 20-30 dollaria, halpiksia on myynnissä turuilla ja toreilla kuuden dollarin hintaan.

Lue seuraavaksi