1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäläismedia: Lännen pakotteet uhkaavat Rosatomia

Taloussanomalehti Kommersantin mukaan Rosatomin hankkeet Krimin niemimaalla voivat johtaa sen joutumiseen lännen pakotelistalle. Suomeenkin ydinvoimalaa rakentavan yhtiön väitetään pyrkivän kiertämään pakotteet esittämällä paperilla hankkeittensa koskevan toista Venäjän aluetta.

talous
Sergei Kirijenko
Sergei Kirijenko on johtanut Rosatomia vuodesta 2005.Alexander Shcherbak / AOP

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom voi joutua EU:n ja lännen pakotelistalle. Syynä on sen toiminta Krimin niemimaalla, kertoo venäläinen taloussanomalehti Kommersant. (siirryt toiseen palveluun)

Taloussanomalehti viittaa Rosatomin viime vuotta koskevaan selontekoon, jonka mukaan yhtiö on voittanut kilpailun laitteiston toimittamisesta Krimin niemimaalle.

Kyse on valtionkonserni Rostehin alaisuuteen kuuluvan Tehnopromeksportin Simferopoliin ja Sevastopoliin rakentamista lämpövoimaloista. Energia-alalla toimiva Tehnopromeksport on lännen pakotteiden kohteena.

Laitteiden toimittamisesta Krimille ei ole virallisia asiakirjoja. Lehti kuitenkin esittää, että sopimukset on voitu lännen pakotteiden välttämiseksi solmia muodollisesti Krasnodarin aluepiirissä sijaitsevan Taman lämpövoimaloita varten.

Venäläismediassa on myös aiemmin kerrottu (siirryt toiseen palveluun) Krimin niemimaalle kohdistuvista energiahankkeista, joissa on kierretty lännen pakotteita käyttämällä hyväksi Taman voimalaa.

Toiminta Krimillä johtaa helposti pakotteisiin

Kommersantin haastattelemien lakimiesten mukaan Rosatom uhkaa joutua lännen pakotelistalle, sillä se toimii Krimin niemimaalla. Rajoitukset voisivat estää uusien sopimusten solmimisen läntisten osapuolten kanssa ja vaikeuttaa entisestään rahoituksen saamista.

Taloussanomalehti muistuttaa, että Krimin niemimaalla toteuttavissa energiahankkeissa ovat tähän asti avoimesti toimineet yleisesti vain ne venäläiset yhtiöt, jotka ovat jo muutenkin kärsineet pakotteista.

Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoilla toimiva ydinvoimayhtiö Rosatom on sen sijaan aiemmin välttänyt Krimin niemimaalla toimimista, eikä ole joutunut lännen pakotteiden kohteeksi.

Rosatom on maailman suurin ydinvoimaloiden toimittaja. Se toimii myös Pyhäjoelle rakennettavan Hanhikiven ydinvoimalan laitetoimittajana.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat määränneet tiukkoja pakotteita Krimin ja Sevastopolin laittoman Venäjään liittämisen johdosta. Rajoitukset ovat koskeneet laajasti niitä yhtiöitä, jotka toimivat Krimillä. Venäjä valtasi niemimaan Ukrainalta maaliskuussa 2014.

Euroopan unionin vientirajoitusten kieltävät muun muassa energia-alojen luomiseen, hankintaan tai kehittämiseen käytettävien keskeisten laitteiden ja teknologian viemisen Krimin niemimaalle.

Lue seuraavaksi