Useita paperittomia turvapaikanhakijoita kateissa Itä-Suomessa – "Joutuvat helposti ihmiskaupan uhreiksi"

Itä-Suomen poliisi on poistanut maasta kymmenittäin turvapaikanhakijoita kuluvan vuoden aikana, mutta ihmisiä on myös kadonnut viranomaisten näköpiiristä. Paperittomana maassa oleskeleva on vaarassa joutua hyväksikäytön uhriksi.

Kotimaa
Nuoret turvapaikahakijat pelaavat biljardia vastaanottokeskuksen ikkunan äärellä.
Antti J. Leinonen

Poliisilta on Itä-Suomessa kadonnut useita sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen tai joiden lupa-asiaa ei vielä ole käsitelty. Kuluvan vuoden aikana tällaisia tapauksia on Itä-Suomen poliisin mukaan kertynyt "kymmenkunta".

– Kyllä sillä lailla kateissa on ihmisiä, että heidän sijaintinsa ei ole viranomaisten tiedossa, sanoo ylikomisario Markus Taskinen Itä-Suomen poliisista.

Osa kadonneista saattaa olla poistunut Suomesta omin neuvoin. Luvatta maassa oleskelevia ei yleensä erikseen jäljitetä, vaan heidät pyritään saamaan poliisin haaviin normaalin ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä.

– Ei ole kenenkään edun mukaista, että niin sanotusti paperittomina oleskellaan maassa. Ihan jos ajattelee heidän itsensäkin kannalta, niin paperittomana joutuu tinkimään oikeuksistaan ja joutuu helposti ihmiskaupan tai hyväksikäytön uhriksi, Markus Taskinen sanoo.

Taskisen mukaan Itä-Suomessa poliisilta kadonneiden joukossa ei ole lapsia.

Maasta poistamiset sujuneet rauhallisesti

Itä-Suomen poliisi on kuluvan vuoden aikana myös poistanut maasta kymmeniä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

– Maasta poistamisten suhteen vuosi on ollut koko ajan suhteellisen vilkas. Viime kuukausina poistoja on tullut enemmän kuin ihan alkuvuonna, Markus Taskinen sanoo.

Maasta poistamisista osa on niin sanottuja saatettuja poistamisia, joissa poliisi saattaa henkilön toiseen maahan asti. Valvotuissa poistamisissa puolestaan poliisi pitää vain huolen siitä, että poistettava nousee Suomesta lähtevään lentokoneeseen.

– Prosentteja en osaa sanoa, mutta suurin osa tapauksista on näitä valvottavia. Pääosin kaikki on sujunut hyvin rauhallisesti, Markus Taskinen sanoo.