1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yhteisöveron tuotot kasvoivat 15 prosenttia viime vuonna – verokertymä kaikkiaan 92 miljardia

Suomessa maksettiin veroja ja pakollisia sosiaaliturvamaksuja kaikkiaan 92 miljardilla eurolla viime vuonna. Prosenteissa kasvua oli 2,2 toissavuoteen verrattuna.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Yhteisöveron tuotto kasvoi viime vuonna yli viisitoista prosenttia toissavuodesta. Yhteisöt maksoivat veroja kaikkiaan 4,4 miljardia euroa, selviää Tilastokeskuksen torstaina julkaisemasta tilastosta.

Verohallinnon mukaan yhteisöveron kasvua selittää se, että toissavuoden ennakkoverojen kokonaistaso osoittautui matalaksi. Tästä syystä verovuoden 2014 veroja ja erityisesti täydennysmaksuja maksettiin huomattavan paljon vielä viime vuoden aikana.

Valtiolle kertyi viime vuonna verotuloja yhteensä 43,3 miljardia euroa. Paikallishallintojen verokertymä oli puolestaan 21,9 miljardia euroa. Valtion verotulot kasvoivat puolitoista ja paikallishallinnon 3,3 prosenttia toissavuodesta.

Kun mukaan otetaan pakolliset sosiaaliturvamaksut, oli verokertymä viime vuonna yhteensä 92 miljardia euroa. Pakollisia sosiaaliturvamaksuja pulitettiin viime vuonna 26,6 miljardin edestä. Niissä kasvua oli 2,4 prosenttia vuoteen 2014.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen veroaste oli viime vuonna 44 prosenttia. Veroasteella tarkoitetaan verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen suhdetta bruttokansantuotteeseen.

Juttua täydennetty kello 14.57 tiedolla yhteisöveron kasvun syystä.