"Alkoholi on elintarvike" – lukijat kasvattavat lapset kohtuukäytöllä ja avoimella keskustelulla

Moni luottaa siihen, että omalla kohtuukäytön esimerkillä ja rehellisillä keskusteluilla pötkii lasten alkoholikasvatuksen kanssa pitkälle. Toiset muistuttavat, että alkoholi on elintarvike, ei kielletty hedelmä. Vain muutama oli valmis pistämään lapsen arestiin alkoholin takia.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Moni Ylen lukija luottaa kohtuukäytön olevan paras tapa näyttää mallia nuorelle alkoholinkäytöstä. Kysyimme lukijoilta, mitenmiten kasvattaa lasta alkoholinkäytön suhteen.

Valtaosa tuntuu olevan sitä mieltä, että alkoholista tulee puhua rehellisesti niin hyvässä kuin pahassa, kuten myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntijakommentoi aiemmin. Harva antaa lapsensa maistaa alkoholia kotona.

Lukijat perustelevat avoimuutta jo silläkin, että alkoholi näkyy esimerkiksi kaduilla ja kaupungilla.

– Kerroin, minkä asteinen humala tulee mistäkin kalja- tai viinamääristä ja suosittelin laskemaan juomamääriä niin, ettei menisi yli ja holtittomuuden puolelle. Tyttäreni, jolla oli hankaluuksia oppia tuntemaan rajojaan, vein 14-vuotiaana viikoksi ulkomaille vapaamielisempään maahan. Sillä reissulla hänkin pääsi opastuksellani jyvälle rajoistaan, kirjoittaa_ Avoimuudella hyvä lopputulos_.

Lasten edessä ei kuitenkaan lukijoiden mukaan ole hyväksyttävää olla humalassa.

Kerroin, minkä asteinen humala tulee mistäkin kalja- tai viinamääristä ja suosittelin laskemaan juomamääriä niin, ettei menisi yli ja holtittomuuden puolelle.

Avoimuudella hyvä lopputulos

– Sellainen määrä alkoholia on alaikäisten seurassa ok, jonka jälkeen vielä voit ajaa, summaa_Yksi äiti_.

Karkistakin tulee paha olo, jos liikaa syö

Kohtaamiset kadulla luovat jo itsessään aasinsiltoja keskusteluille jälkikasvun kanssa. _Turre _kertoi 4-vuotiaalle lapselleen humalaisen juoneen liikaa viiniä, aivan kuten lapsi voi syödä liikaa karkkeja – tuloksena on paha olo.

– Kerroin myös, että joillakin ihmisillä on sellainen sairaus, etteivät osaa lopettaa vaan syövät herkkuja aina liikaa. Samalla tavalla osalla ihmisistä on sellainen sairaus, että juovat olutta ja viiniä liikaa eivätkä osaa lopettaa. Lapsi syö nykyään herkkuja maltilla.

Kuin mikä tahansa elintarvike

Keskustelun tuoksinassa ihmeteltiin myös sitä, miksi yleisesti ollaan sitä mieltä, että kaikki nuoret kokeilevat alkoholia.

Täysraittius on ainut vaihtoehto, johon nuorta pitää kannustaa.

Juhasalas

Alkoholista ei lukijoiden mukaan pidä myöskään tehdä numeroa tai kiellettyä hedelmää. Muutama tokaiseekin alkoholin olevan elintarvike.

– Kaikki on vaarallista liikaa käytettynä. Liiallinen vedenjuontikin voi viedä hengen, kertoo_ onnistunut_.

_Vastarannanrastas _sanoo oppineensa alkoholin kohtuukäytön ulkomailla. Suomessa puhutaan vain alkoholista ja akoholipitoisuuksista, mikä vääristää keskustelua.

– Onneksi hiljalleen ainakin pk-seudulla ja nuorison piirissä ollaan Suomessakin tervehtymässä. Ei puhuta alkoholista vaan IPAsta tai Bordeaux'sta.

Täysraittius ja kuukauden aresti

– Täysraittius on ainut vaihtoehto, johon nuorta pitää kannustaa, kirjoittaa Juhasalas, jonka mukaan suomalaiset ovat väsyneitä ja ärtyisiä juuri lisääntyvän alkoholin käytön takia.

Myös muutama muu vannoo koko perheen ehdottoman täysraittiuden nimiin.

– Kerran vanhimmainen jäi kiinni juomisesta. Kahden kuukauden arestin ja puhelinlakon jälkeen on oppinut, kommentoi Jyrkkyli.