1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Länsimetron konsulttiyhtiö Sweco puhuu vihdoin: "Tiedonkulussa parannettavaa"

Yle Uutisten länsimetroselvityksessä syyttävä sormi kohdistuu rakennuskonsulttiyhtiö Swecoon. Sweco PM:n toimitusjohtaja Maija Jokela sanoo, että tiedonkulussa on parannettavaa.

Aalto-yliopiston metroasema Espoon Otaniemessä. Kuva: Suvi Vesalainen / Yle

Konsulttiyhtiö Sweco PM:n toimitusjohtaja Maija Jokela ei edelleenkään halua kommentoida metrohanketta, mutta myöntää tiedonkulun ongelmat.

– Ainahan tiedonkulussa on parannettavaa. Ei sellaista hanketta varmasti ole olemassakaan, jossa niin ei olisi, Jokela sanoo.

Oletteko informoineet Länsimetro-yhtiötä ajantasaisesti ihan kaikista hankkeeseen liittyvistä yksityiskohdista?

– Niin, kyllä me noudatamme sitä tiettyä tiedonkulun ketjua, jolla tieto kulkee, ja yhdessähän siellä länsimetrolaisten kanssa asioita tehdään, hän sanoo.

Missä vaiheessa tieto siitä, ettei metroa saadakaan avattua aikataulussa, on jumiutunut?

– Ei tieto ole jumiutunut, en niin sanoisi, mutta en pysty yksityiskohtia siitä avaamaan, Jokela sanoo.

Yle Uutisten länsimetroselvityksessä syyttävä sormi kohdistuu rakennuskonsulttiyhtiö Swecoon. Lukuisten lähteiden mukaan länsimetron työmailla oli selvää jo maalis-huhtikuussa, ettei metro valmistu ajoissa.

Olisi kummallista, jos rakennuttamisesta vastanneessa konsulttiyhtiössä ei olisi tiedetty siitä mitään. Selvityksen mukaan Sweco välitti virheellistä tilannekuvaa kuitenkin viikkojen, ellei kuukausien ajan.

Sama yhtiö jatkaa länsimetron jatkeen parissa

Länsimetron jatke Matinkylästä Kivenlahteen rakennetaan samalla mallilla kuin ongelmiin ajautunut metron ensimmäinen vaihe. Länsimetro Oy on valinnut rakennuttajakonsultiksi saman Sweco PM -konsulttiyhtiön, jota on kritisoitu metron ensimmäisen vaiheen aikana ilmenneistä ongelmista. Swecolle maksetaan Länsimetron jatkeesta noin 19 miljoonaa euroa.

– Kyllä varmaan jotain tarkennuksia ja selvityksiä tehdään, sanoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Kokkisen mukaan pääasia on nyt kuitenkin metron ensimmäisen vaiheen saattaminen valmiiksi.

Länsimetro ei ole menettänyt luottamusta yhteistyökumppaniin.

– Swecon kanssa tätä yhteistyötä tällä hetkellä tehdään ja sitä tehdään vain sillä edellytyksellä, että luottoa on, sanoo Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo.

Länsimetro Oy kertoo metron jatkeen kustannusarvioksi kaikkiaan 801 miljoonaa euroa vuoden 2013 lopun hintatasolla. Valtion osuus kustannuksista on yhtiön mukaan enintään 240 miljoonaa euroa.