Kesäkuu oli ennätyksellisen lämmin

Maapallo oli ennätyksellisen lämmin kesäkuussa, kertovat ennakkotiedot Japanin meteorologisesta laitoksesta. Tosin vuoden 2016 kesäkuu oli yhtä lämmin kuin viime vuonnakin, joten ennätys jaetaan nyt kahden viimeisen vuoden kesken.

luonto
Ilmaston lämpenemisen myötä ikiroudan alueet ovat alkaneet sulaa.
Ilmaston lämpenemisen myötä Grönlannin ikiroudan alueet ovat alkaneet sulaa.Nick Cobbing / EPA

Japanin meteorologinen laitos JMA on julkaissut tuoreimmat ennakkotiedot maapallon pintalämpötilasta (siirryt toiseen palveluun). JMA:n mukaan lämpötila oli kesäkuussa yhtä korkea kuin viime vuonnakin, jolloin tehtiin uusi ennätys. Kolme korkeinta lämpötilaa on mitattu kolmena viime vuotena.

Vuoteen 1891 ulottuvien mittausten mukaan kesäkuussa 2016 maapallon pintalämpötila oli 0,76 °C enemmän kuin 1900-luvun keskiarvo. Kesäkuun tilastojen mukaan maapallo on lämmennyt keskimäärin 0,7 °C vuosisadassa.

Napajää sulaa ennätysvauhtia

Kesäkuussa myös pohjoisen napa-alueen merijää teki uuden ennätyksen. NSIDC-tutkimuslaitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) arktinen merijää oli kesäkuussa laajuudeltaan pienin mitä on mitattu vuonna 1979 alkaneen satelliittiseurannan aikana.

Napajäätikkö on ollut poikkeuksellisen pieni koko alkuvuoden ajan. Tänä vuonna uusi pienuusennätys on tehty joka kuukausi – paitsi maaliskuussa, jolloin jäätiin hivenen viime vuonna tehdystä ennätyksestä.

Kesäkuussa mitattuna arktisen alueen merijää on pienentynyt keskimäärin 3,7 prosenttia vuosikymmenessä.