Moni hyväkään pelimanni ei rohkene suorittaa kultaista pelimannimerkkiä: "Se on se kauhu kaikista pahinta, kun istut ihmisten eessä ja ittekses soitat"

60 ulkoa opeteltua kansansävelmää. Istut yksin hanurisi kanssa tuomariston edessä, joka yksi kerrallaan nimeää kahdeksan kappaletta, jotka on soitettava ulkomuistista ja omalla tulkinnalla. Vaakakupissa ovat arvostettu pelimannimerkki ja epäonnistuminen. Moni pelimanni ei koskaan suorita pelimannimerkkejä, sillä kyse ei ole vain taidoista vaan myös hermokontrollista.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Virallisen, Suomen Kansanmusiikkiliiton pelimannimerkin on suorittanut vasta melko harva pelimanni, vaikka liitto on järjestänyt suoritustilaisuuksia 1970-luvulta saakka. Vuosittain merkin suorittaa parikymmentä pelimannia.

Vielä -70-luvulla merkin suorittamiseen piti opetella määrätty lista kappaleita, mutta nykyään pelimanni saa itse valikoida oman repertuaarinsa. Mukana saa olla myös omia sävellyksiä.

– Tänä päivänä pelimanneja kannustetaan nimenomaan monipuolisuuteen ja oman näköisen ohjelmiston esittämiseen, kertoo Suomen Kansanmusiikkiliiton toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri.

Jos pelimanni mielii kultaista merkkiä, on hänen suoritettava ensin pronssinen ja hopeinen merkki. Himoittua kultaista pelimannimerkkiä varten on harjoiteltava ulkoa 60 kappaletta, joista tuomaristo valitsee kahdeksan soitettavaksi.

Pelimannimerkkejä on pronssisia, hopeisia ja kultaisia. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

– Omaa ohjelmistoa pitää harjoitella paljon, että uskaltaa tulla tuomariston eteen. Eivät kaikki uskalla – en minäkään ole uskaltanut – niitä suorittaa, Ylönen-Viiri paljastaa.

Ulkoa soittaminen kuuluu pelimanniperinteeseen

Pelimannit eivät yleensä astu lavalle nuottivihkojen kanssa, vaan ulkoa soittaminen kuuluu pelimanniperinteeseen. Siihen on syynsä.

– Tulkinta paranee, kun kappale on näpeissä ja muistissa ihan ilman nuotteja, Ylönen-Viiri selittää.

Pelimannimerkkejä voi suorittaa usein erilaisissa pelimannitapahtumissa. Tällä viikolla siihen on tarjoutunut tilaisuus Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Tuomaristossa Kaustisella istui pelimanni ja toimittaja Seppo Kononen, joka on itsekin suorittanut kultaisen pelimannimerkin.

Olisin varmasti karannut sieltä pelimannintalolta ennen suoritusta, jos olisin voinut.

Seppo Kononen, pelimanni ja tuomariston jäsen

– Se ei auta vaikka kappaleita osais ulkoa kaksisattaa. Se on se kauhu kaikista pahinta tuossa, kun istut ihmisten eessä ja ittekses soitat. Monesti ihmetellään, minkä takia hyvätkään soittajat eivät mene suorittamaan merkkiä, mutta siinä on se jonkinlainen kynnys. Minä hattua nostan kaikille, jotka tänne uskaltaa tulla merkkiä suorittamaan, Kononen sanoo ja jatkaa:

– Muistan, kun minä olin täällä Kaustisella samassa tilanteessa. Olisin varmasti karannut sieltä pelimannintalolta ennen suoritusta, jos olisin voinut. Siinähän Hosiojan Antti taisikin olla silloinkin tuomarina. Ne on karmeita, kovia tuomareita, Kononen sanoo pilke silmäkulmassa ja katsoo vieressään istuvaa tuomarikollegaansa Hosiojaa.

"Jännitys laukesi Jalasjärven polkan kohdalla"

Ilmajokelainen Erkki-Jussi Koivuluoma on harjoitellut hartaasti kultaista pelimannimerkkiä varten. Nyt Kaustisella hänellä on näytön paikka.

Kun Koivuluoma istuu soittajan pallille tuomareiden eteen, voi jännittyneen tunnelman aistia. Sitten Koivuluoma tarttuu 2-riviseensä ja alkaa soittaa Oravaisten menuettia.

Kahdeksanen kappaleen jälkeen tuomaristo antaa ylistävän palautteensa Koivuluomalle ja hänelle myönnetään kultainen pelimannimerkki.

– Nyt on huojentunut olo, hymyilee ilmajokelainen pelimanni Erkki-Jussi Koivuluoma. Hän myöntää, että esiintyminen tuomaristolle jännitti.

– Mutta kyllä jännitys viimeistään tuossa Jalasjärven polkassa sitten laukesi, hän sanoo hymynkare suupielessään.

Pelimannipiireissä kultaista pelimannimerkkiä arvostetaan.

– Se on sellaanen jonkin sortin tavoite aina tuolla vuosien varrella kun harjootteloo. Arvostan tätä merkkiä todella paljon, että kyllä se on arvoasteikolla ihan tuolla ylimpänä, Koivuluoma sanoo.