Ilmajoen kaksosvarsat voivat hyvin – Sisukin pääsi veljensä mukaan laitumelle

Larva-Jussilan tilan kaksoisvarsoista heiveröisempi Sisu on todellinen taistelija. Monen takapakin jälkeen, sekin on nyt päässyt ulos tarhaan Voima-veljensä seuraksi. Sisu harjoitteli jaloittelua aluksi puoli tuntia päivässä ja viime aikoina määrä on nostettu jo viiteen tuntiin. Harvinaiset kaksoisvarsat syntyivät Ilmajoella loppukeväästä.

Kotimaa
Varsakaksoset haassa.
Voima ja Sisu telmivät keskenään veljellisellä otteella.Olli Koski/Yle

Larva-Jussilan hevostilan kaksosvarsat Ilmajoella voivat hyvin. Myös varsoista heiveröisempi Sisu on päässyt ulos kirmaamaan veljensä Voiman ja emänsä Jonserillan kanssa.

Sisu on sisukas. Eikä sen elämän alku ole ollut helppo.

– Mutkia on ollut matkassa paljon. Viimeksi huomattiin Sisun jalassa ontuma, joka oli bakteeriperäinen murtuma. Sisu oli henkihieverissä, mutta taisteli urhoollisesti ja lopulta lääkekuuri auttoi. Selvittyään se sai eläinlääkäriltä ulkoiluluvan ja pääsi ulos tarhaan, kertoo Larva-Jussilan hevostilan emäntä Riikka Takaneva.

Tarha on niin sanottu sairastarha, jonka koko on yhdeksän kertaa yhdeksän metriä. Emäntä on naputellut sen kasaan raakalaudoista.

Sisu pitää kiinni elämänlangasta

Sisu olisi halunnut mukaan, kun sen veli ja emä pääsivät laitumelle. Kun vihdoin senkin ulosmenon hetki koitti, Sisu oli innoissaan.

Varsakaksoset ja emä matkalla hakaan.
Sisu seuraa tarhaan veljeään Voimaa ja emäänsä Jonserillaa.Olli Koski/Yle

– Sisun meno oli rajua ensimmäisillä kerroilla. Piti toppuutella, että terveys kestää, Riikka Takaneva sanoo.

Aluksi Sisu harjoitteli ulkojaloittelua puoli tuntia päivässä. Viime aikoina määrä on nostettu jo viiteen tuntiin.

Emän perässä myös varsat ovat oppineet maistelemaan heinää, vaikka niiden pääravinto tulee edelleen emältä. Emä syöttää varsoja yleensä kuuden kuukauden ikäiseksi ja sen jälkeen varsat vierotetaan.

– Heinää ne massuttavat. Nyt siitä alkaa olla jo ravinnon kannalta hyötyäkin. Onneksi emältä tulee hyvin maitoa, koska se on edelleen niiden pääravinto, muistuttaa Takaneva.

Varsakaksonen juo emänsä maitoa.
Sisu juo vähän väliä emän maitoa.Olli Koski/Yle

Leikkisät kaksoset

Hevostiloilla kaksoset ovat harvinaisia. Niiden syntymistä yritetään välttää, koska kaksostiineys voi vaarantaa kaikkien kolmen hevosen hengen.

Suomenhevoskaksoset Voima ja Sisu syntyivät loppukeväästä 25. huhtikuuta 2016. Kohta ne täyttävät kolme kuukautta.

– Välillä ne luimivat toisilleen, mutta se on leikkisää. Keskinäistä riitaa niillä ei ole ollut. Vaikka Sisu on pienempi, se kyllä saa oman maitoannoksensa ja pitää puolensa pohjalaisella sisukkuudella, naurahtaa Takaneva.