Yhdysvaltain linja Syyriassa muuttuu? – Vuotanut asiakirja: Yhdysvallat tarjoaa Venäjälle sotilasyhteistyötä

Mikäli vuotanut sopimus pitää paikkaansa ja sopimus Venäjän kanssa saadaan aikaiseksi, se tarkoittaisi suurta muutosta Yhdysvaltain roolissa Syyrian sisällissodassa.

Ulkomaat
Venäläinen pommikone SU-24M lähdössä lentoon Hmeymim lentotukikohdasta.
Venäläinen pommikone SU-24M lähdössä lentoon Hmeymimin lentotukikohdasta Syyriassa.Venäjän puolustusministeriö / EPA

Yhdysvallat tarjoaa Venäjälle uutta sopimusta, joka vahvistaisi Isisin ja al-Qaidan vastaista sotilasyhteistyötä Syyriassa. Asia käy ilmi vuotaneista asiakirjoista, jotka Washington Post on saanut haltuunsa (siirryt toiseen palveluun).

Mikäli sopimus saadaan aikaiseksi, se tarkoittaisi suurta muutosta Yhdysvaltain roolissa Syyrian sisällissodassa.

Washington Postin julkaisemassa paperissa ehdotetaan yhteisiä pommituslentoja, yhteistä komento- ja valvontapäämajaa sekä muita samaan aikaan toteutettavia sotatoimia. Ehdotuksen mukaan yhteinen komentokeskus sijaitsisi Ammanin lähellä Jordaniassa.

Kahdeksansivuisen asiakirjan mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän viranomaiset sekä tiedusteluasiantuntijat ja ilmaoperaatioista vastaavat henkilöt työskentelisivät yhdessä torjuakseen ääriryhmät.

Kerry tapaa Putinin

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ei ole suostunut kommentoimaan Washington Postin tietoja.

– Olen matkalla Moskovaan, tapaan presidentti Vladimir Putinin tänä iltana, Kerry sanoi Pariisissa torstaina.

– Meillä on paljon aikaa keskustella siitä ja kerron teille kaikille sitten, missä mennään, Kerry jatkoi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan sanoi, että Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyö on avainasemassa terrorismin vastaisessa taistelussa alueella.

Yhdysvaltain iso suunnanmuutos

Sopimuksen solmiminen tarkoittaisi Yhdysvaltojen selvää suunnanmuutosta Syyriassa. Yhdysvallat on kuukausia arvostellut Venäjän pommituksia.

Venäjä ja Syyrian hallituksen ilmavoimat ovat pommittaneet myös Yhdysvaltain tukemia maltillisia kapinallisia sekä rikkonut tulitaukoja. Sopimuksen vastineeksi Yhdysvallat haluaa, että Venäjä painostaisi Syyrian hallintoa lopettamaan maltillisten kapinallisten ja siviilialueiden pommittamisen.

Arvioiden mukaan Venäjä saisi sopimuksella tahtonsa lopullisesti periksi Syyrian suhteen. Venäjä on sitten sotatoimiensa aloittamisen viime syyskuussa vaatinut, että kansainvälinen yhteisö tekisi sotilasyhteistyötä Syyriassa.

Samalla sopimus asettaisi Yhdysvallat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tueksi. Yhdysvallat on vuosia arvostellut Assadin hallinnon toimia ja vaatinut presidenttiä luopumaan vallasta.

Sopimuksen arvellaan kuitenkin tähtäävän myös siihen, että Venäjä painostaisi Assadia aloittamaan vallansiirron.

Lähteet: AP