Ruotsissa Aloe vera -tuotteiden terveyshaitat puhuttavat – Eviralle vähän valituksia luontaistuotteista

Ruotsissa Aloe veraa sisältävän laihdutustuotteen epäillään aiheuttavan maksavaurioita. Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo, Suomessa luontaistuotteiden tai ravintolisien aiheuttamia haittavaikutusepäilyjä ilmenee korkeintaan muutama vuodessa.

terveys
Aloe vera -kasvi.
Aloe vera -kasvi.AOP

Luontaistuotteiden sekä erilaisten ravintolisien suosio on kasvanut viime vuosina, ja suomalaiset vaikuttavat olevan varsin tyytyväisiä rohtoihinsa. Vaikka useiden ravintolisien terveysväitteistä on löytynyt huomautettavaa, elintarviketurvallisuusvirasto Evira saa harvoin valituksia lupauksensa lunastamatta jättäneistä tuotteista, kertoo ylitarkastaja Anna Mizrahi Eviran tuoteturvallisuusyksiköstä.

Haittavaikutusepäilyjä nousee esille korkeintaan muutama vuodessa. Mizrahi arvelee vähäinen määrä johtuu siitä, etteivät kuluttajat herkästi ilmoita mahdollisesti saamistaan haittavaikutuksista viranomaisille. Enemmän ihmiset ottavat yhteyttä varmistaakseen hankkimansa ravintolisän turvallisuuden. Ravintolisien, kuten muidenkin elintarvikkeiden, turvallisuudesta vastaa kuitenkin ravintolisän markkinoille saattanut yritys, Mizrahi muistuttaa.

Luontaistuotteiden turvallisuus on noussut Ruotsissa esille, kun Expressen-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi suun kautta otettavien Aloe vera -tuotteiden haitallisuudesta. Forever Living -yrityksen Aloe vera -pohjaisen laihdutustuotteet epäillään aiheuttavan maksavaurioita.

Forever Living on miljardien liikevaihtoa pyörittävä verkostomarkkinointiyritys. Mizrahi kertoo Eviran saavan aika ajoin kysymyksiä yrityksen tuotteista. Aikaisemmat ongelmat Forever Livingin tuotteiden kanssa ovat kuitenkin rajoittuneet lähinnä pakkausmerkintöihin.

Evira ei tutki yksittäisiä tuotteita

Luontaistuotteita ja ravintolisiä valvotaan samalla tavalla kuin muita elintarvikkeita. Jos virasto saa valituksen jostakin tuotteesta, se voi tehdä valvontapyynnön kuntaan, jossa tuotteen valmistaja tai edustaja toimii. Itse tutkinnan hoitaa kunnan elintarvikevalvontaviranomainen.

– Jos kyse on laajemmasta tapauksesta, Evira voi puuttua suoraan markkinointiin. Tuotevalvonta hoidetaan kunnassa, jossa yritys toimii, Mizrahi kertoo.

Forever Livingin tapauksessa Evira olisi yhteydessä Ruotsin viranomaisiin, koska yrityksen Pohjoismaiden toiminta keskittyy sinne.

Mizrahi toteaa ravintolisien ja luontaistuotteiden muodostavan haastavan elintarvikeryhmän valvottavaksi. Niihin liittyy paljon erityislainsäädäntöä, josta valvojan on oltava perillä. Rajapintaa löytyy niin lääkkeiden kuin terveydenhuollon laitteiden kanssa.

– Lisäksi ravintolisissä on paljon uuselintarvikkeita, koska ainesosia kehitetään koko ajan lisää.

Mizrahi kuitenkin huomauttaa, että valvonta on tuottanut tulosta ja alalla on otettu opiksi.