Miehemme maailmalla: Pontikan ja mobiilitalojen Länsi-Virginiassa

Länsi-Virginiassa saa uuden omakotitalon halvemmalla kuin uuden auton. Miehemme maailmalla -radiosarjassa vieraillaan Keyserin pikkukaupungissa, missä suurin osa asukkaista valitsi siirrettävän omakotitalon, vaikka muitakin asuntoja olisi ollut tarjolla.

Ulkomaat
Länsi-Virginia
Mill Meadow -asuinalueella Keyserissa Länsi-Virginiassa on erikokoisia mobiilitaloja. Mika Hentunen / Yle

Voit kuunnella_ Miehemme maailmalla _-sarjaa tästä linkistä. Sarjan tämän viikon jaksossa käydään puolentoista tunnin ajomatkan päässä Valkoisesta talosta, missä avautuu täysin erilainen Amerikka.

Osavaltion vaihtumisen huomaa siitä, että liikennemerkit muuttuvat kuhmuraisiksi. Ampuminen on paikallinen suosikkiharrastus.

Vajaan kahden miljoonan asukkaan Länsi-Virginia on yksi Yhdysvaltain köyhimmistä osavaltioista. Appalakkien vuoret ja sankat metsät ovat komeita maisemia.

Metsien siimeksessä kukoistaa kaikenlainen omatoimisuus. Kalastus, metsästys ja pontikanpoltto ovat yleistä ajanvietettä.

Miehemme maailmalla, Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.
Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen

Muuttovoittoa mobiilitalojen ansiosta

Menin reilun viiden tuhannen asukkaan Keyseriin. En nähnyt missään McDonald´sia, mikä oli harvinaista näinkin suurella paikkakunnalla joulukuussa 2001. Varsinkin, kun paikkakunta on Yhdysvaltain pääkaupunkiseudun takapihalla.

Keyserissa oli kolme erilaista trailer parkia eli siirrettävien mobiilitalojen asuinpuistoa.

Tuohon aikaan Länsi-Virginiassa kolmella neljästä perheestä oli omistusasunto, mikä oli enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa. Syynä oli se, että kolmasosa kaikista näistä omistusasunnoista oli mobiilitaloja.

Keyser oli muuttovoittopitäjä laadukkaiden asuinpuistojensa ansiosta. Niissä talon ovet saattoi jättää auki, koska rikollisuutta ei ollut nimeksikään.

Puistoissa asui ahkeria kunnon ihmisiä. Paikalliset peruskoulut pärjäsivät kansallisessa vertailussa.

Länsi-Virginia.
Keyserin asuinpuistot olivat turvallisia asua. Mika Hentunen / Yle

Helppo hankkia ja asua

Mill Meadow-puistossa oli mobiilitaloja pitkissä rivistöissä. Useimmat niistä olivat noin viidenkymmenen neliön kahden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen asuntoja.

Sellaisen sai kymppitonnilla eli vajaalla seitsemällä ja puolella tuhannella eurolla. Lisäksi piti maksaa maavuokraa reilut 130 euroa kuukaudessa.

Vanhainkodissa työskentelevä Virginia Ellifrick asui tällaisessa kolmiossa miehensä ja tämän kaverin kanssa. Ellifrickit olivat menneet hiljattain naimisiin ja säästävät tavoitteenaan suurempi mobiilitalo.

Virginia kertoi rakastavansa kotikontujaan, luontoa ja ihmisiä. Taloa ostaessa ei tarvinnut käydä pitkiä lainaneuvotteluja pankin kanssa. Trailer parkissa asuminen oli vaivatonta.

Virginia oli miehensä tavoin asunut aina mobiilitalossa eikä siksi muunlaisesta oikeastaan osaa edes unelmoida. Puistossa elää vahva yhteisö, tuntui turvalliselta, kun mukava naapuri on lähellä.

Länsi-Virginia
Soiva joululahjaporo koristi seinää. Mika Hentunen / Yle

Kulutusjuhlaa täälläkin

Joulu oli edellisellä viikolla, mikä näkyi kaikkien talojen edustoilla. Länsi-Virginiassa ollaan omatoimisia, mutta kuluttaakin osataan amerikkalaiseen tapaan.

Kylen perheen pihalla oli leluja, leikkipyöriä, muovitraktoreita, pieni pomppulinna ja suurempi pumpattava uima-allas vesineen. Aamupakkasella uima-altaassa oli ohut jääpeite.

Sisälle päästäkseen ovea piti työntää voimakkaasti, koska lattialla oli kerros leluja. Kahden huoneen seinällä oli muovinen poronpäätaulu. Kun poron nenää puristaa, se alkoi soittaa Petteri Punakuonoa.

Kunnallistekniikka kallista

Kylen nelihenkisen perheen mobiilitalossa oli kolme makuuhuonetta. Heitä oli alkanut tympiä se, että kaikista ikkunoista näki naapuriin. Jake-isä teki kahta työtä, perheen tavoitteena oli neljän makuuhuoneen talo vielä laadukkaammassa puistossa.

Vaihtoehtona oli ostaa tilkku maata, mikä ei sekään ole kallista Keyserissa, ja pystyttää oma mobiilitalo sinne. Silloin ongelmana olisi kuitenkin kunnallistekniikka, jonka rakennuskustannukset voivat olla suuremmat kuin talon.