1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sweco Ab

8 väitettä Länsimetron virheistä – toimitusjohtaja vastaa kritiikkiin (video)

Länsimetro Oy:n toimitusjohtajan usko konsulttiyhtiö Swecoon ei horju. Väitteet suunnittelijoiden ja rakentajien välisestä kommunikointikiellosta kummastuttavat Kokkista.

Uutisvideot: Länsimetron toimitusjohtaja vastaa 8 virheen listaan
Uutisvideot: Länsimetron toimitusjohtaja vastaa 8 virheen listaan

Useiden Ylen haastattelemien rakennuttajien ja muiden osallisten mielestä Swecon olisi pitänyt olla perillä siitä, missä vaiheessa kokonaisuus on. Loppumetreillä tullut tieto myöhästymisestä johtui joko siitä, että Sweco ei tiennyt missä mennään, tai sitten konsultti ei halunnut kertoa tietoa ajoissa.

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen ei Swecoa ruoski, vaan uskoo perimmäisen syyn metron myöhästymiselle olevan rakennushankkeen koko ja monimutkaisuus. Ongelmakohtia Länsimetron tai Swecon organisaatiossa hän ei löydä.

Kokkinen ei syytä Swecoa taitamattomuudesta tai pimityksestä, vaikka monille rakentajille oli päivänselvää jo maalis-huhtikuussa, ettei metro ehdi elokuuksi.

– Minun käsittääkseni [tietoa myöhästymisestä] ei ole pimitetty, sanoo toimitusjohtaja Kokkinen.

Kokkinen toistaa useaan otteeseen, että kaikki yrittävät parhaansa, jotta pääkaupunkiseudulle saataisiin mahdollisimman nopeasti turvallinen ja toimiva metro. Hän ei sanojensa mukaan "osaa tunnistaa" väitettä, jonka mukaan rakentajien työtahti olisi löystynyt, jos avajaispäivän lykkääntymisestä olisi kerrottu aiemmin.

"Savunpoistoluukkuja on monenlaisia"

Yksi suorimmista ja konkreettisimmista syytöksistä toimitusjohtaja Kokkisen suuntaan on se, että tämä on kertonut julkisuudessa savunpoistoluukkuja asennetun jo toukokuussa, vaikka Ylen tietojen mukaan asennukset alkoivat heinäkuun alussa.

– Niitä luukkuja on kovin monenlaisia. Varmaan on asennettu luukkuja toukokuussa ja varmaan asennettu viime viikollakin, Kokkinen sanoo.

"Kommunikointikielto kuulostaa kummalliselta"

Tiedot siitä, että suunnittelijat ja urakoitsijat saisivat viestitellä keskenään vain konsulttiyhtiö Swecon kautta saavat Kokkisenkin hämmentymään. Onko näin tosiasiassa tapahtunut, sitä Kokkinen ei tiedä.

– Tämä tuntuu minustakin kummalliselta tiedolta, mutta kun en tiedä, mistä tämä tieto on saatu, en osaa muuta sanoa kuin että on tärkeää että suunnittelija, rakentaja ja valvonta tietävät samat asiat.