Lapsen unirytmi saa olla kesällä sekaisin – virtuaaliriippuvuus on suurempi ongelma

Koululaisen pitkä kesäloma tai pienen lapsen vanhempien kesäloma näkyy lapsen unirytmissä. Illat pitkittyvät ja aamut venyvät. Väliaikaisesti sekaisin oleva rytmi ei ole vakavaa. Varsinaisia uniongelmia hoidetaan kuten aikuisilla.

ilmiöt
Nukkuva lapsi.
Päiväkoti-ikäinen lapsi tarvitsee 10 tunnin yöunet.Iina Kluukeri / Yle

– Jos lapsi nukahtaa ongelmitta illalla, herää virkeänä illalla ja voi sen päivän hyvin, minusta asialle ei tarvitse tehdä mitään, huomauttaa lasten neurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä.

Korjausliike kannattaa tehdä loppukesästä hyvissä ajoin ennen koulun ja päiväkodin aloittamista yksinkertaisesti heräämällä aamulla aikaisemmin.

– Lapsen aikaisemmin sänkyyn laittaminen ei tuota ensisijaisena toimenpiteenä mitään tulosta. Ensin pitää kerryttää väsymystä, eli nousta aiemmin, jotta illalla uni voi tulla.

Saarenpää-Heikkilän mukaan pienten lasten kesärytmi muuttuu talvirytmiksi helpostikin, mutta murrosikäisten rytmi voi olla vaikeampi kääntää.

– Silloin lähdetään nipistämään niin, että pistetään herätyskello viikkoa–kahta ennen koulun alkua soimaan tuntia tai puolta tuntia aiemmin. Silloin pitäisi luontaisesti illallakin väsymyksen tulla aiemmin, jolloin sänkyyn tuntee tarvetta mennä aiemmin, Saarenpää-Heikkilä muistuttaa, että unirytmin muokkaaminen on kuitenkin yksilöllistä. Joillakin rytmin siirtäminen onnistuu kerrasta.

Some siirtää unta

Vuodenaikoja enemmän Saarenpää-Heikkilä on huolissaan netin ja somen vaikutuksesta yhä nuorempien lasten unirytmin viivästymiseen. Hän on nähnyt 25-vuotisen työuransa aikana selkeästi, miten someaikakausi on vaikuttanut nukahtamisen ja unirytmiin.

Silittely on yksi konsti, jolla lasta saa rauhoitettua.

Outi Saarenpää-Heikkilä

– Toivoisi, että vanhemmat huomioisivat tämän oikein vakavasti ja ottaisivat siinä kasvatustehtävän. Vanhemmat määräävät, koska niitä härpäkkeitä käytetään ja voiko niitä olla lapsen omassa huoneessa vai ei. Lapsi, murrosikäinenkin, on epäkypsä aivoiltaan tällaisen päätöksen tekoon ja pitkäjänteiseen itsekuriin.

Saarenpää-Heikkilä on huolestunut jo pienillä lapsilla ilmenevästä virtuaalimaailmariippuvuudesta.

– Toisaalta olen optimistinen, koska asiasta on paljon tietoa ja suurin osa vanhemmista on tolkun ihmisiä.

Tositilanteessa kartoitus ja kikka kolmoset käyttöön 

Kun puhutaan lasten todellisista uniongelmista, ei vain rytmin siirtymisestä, hoidetaan niitä samoilla periaatteilla kuin aikuistenkin unihäiriöitä. Lääkehoitoa tosin käytetään ani harvoin, tarvittaessa vain melatoniinia.

Uniongelman hoito aloitetaan kotona seurannalla. Perhe seuraa vähintään kaksi viikkoa ja merkitsee sitä varten suunnitellulle lomakkeelle, mihin aikaan lapsi menee nukkumaan, kauanko nukahtamiseen menee aikaa, heräileekö hän yöllä ja nukkuuko hän päiväunia tai onko hän väsynyt tai kipeä.

– Tällainen päiväkirja antaa meille käsityksen siitä, millainen lapsen unirytmi on, Saarenpää-Heikkilä valottaa.

Nukkuva lapsi
Kesällä ei tarvitse huolestua lapsen vaihtelevasta unirytmistä. Yle

Hänen mukaansa lastenkin uniongelmat juontuvat useimmiten stressistä, mutta vaikka stressi poistuu, unettomuus usein jatkuu.

– Konstit ovat oikeastaan samanlaisia kuin aikuisilla: annetaan kikka kolmosia, joilla ahdistusta voidaan lievittää.

Jos lapsi on oikein ahdistunut tai tilanne on pitkittynyt, voidaan tarvita psykologin apua.

Päiväkodissa nukutaan lähes rytmissä

Teppanan päiväkodin johtaja Sirpa Meriläisen kokemuksen mukaan kesä siirtää aavistuksen pienten lasten unirytmiä: puolenpäivän aikaan lapsia ei väsytä kuten normaalisti, mutta ongelmaksi asia ei muodostu. Nukuttamisessa ovatkin apuna perinteiset keinot sekä pimennysverhot.

Lapsen aikaisemmin sänkyyn laittaminen ei tuota ensisijaisena toimenpiteenä mitään tulosta.

Outi Saarenpää-Heikkilä

– Ihan normaalisti luetaan mahdollisimman pitkää satua. Silittely on yksi konsti, jolla lasta saa rauhoitettua. Varsinkin pienet lapset tykkäävät, että ope tulee viereen, peittelee ja sano hyvät päiväunet. Ihmekonsteja meillä ei kyllä ole, Meriläinen kertoo.

Teppanan päiväkodissa tarjotaan ympärivuorokautista hoitoa, joten lasten unen määrään kiinnitetään erityisesti huomiota.

– Meillä on mahdollisuus mennä aikaisissa aamuissa jatkamaan unta, että tulisi unta tarpeeksi, koska noin 10 tuntia on suositus päiväkoti-ikäisille lapsille