Nordean Kangasharju Britannian korkopäätöksestä: ”Tämä oli suuri yllätys”

Englannin keskuspankki päätti torstaina pitää ohjauskorkonsa ennallaan 0,50 prosentissa. Nordean Aki Kangasharju uskoo koron vielä laskevan, kun Britannian taloudesta alkaa kuulua huonoja uutisia.

Brexit
Bank of England Lontoo.
AOP

Englannin keskuspankin oli laajalti odotettu pudottavan ohjauskorkonsa 0,25 prosenttiin ja pyrkivän suojaamaan Britannian taloutta kesäkuun EU-kansanäänestyksen vaikutuksilta.

Keskuspankki tarjoili kuitenkin torstaina yllätyksen sijoittajille ja asiantuntijoille, kun se kertoi pitävänsä ohjauskorkonsa ennallaan 0,50 prosentissa.

Korkopäätös löi ällikällä myös pankkikonserni Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun.

– Tämä oli kyllä suuri yllätys. Olisin ajatellut, että keskuspankki olisi tullut tukemaan luottamusta Britannian taloudessa ja tehnyt edes symbolisen koronlasku-eleen, Kangasharju sanoo Ylelle.

"Ohjauskorkoa tullaan laskemaan"

Kangasharju uskoo Englannin keskuspankin jääneen odottavalle kannalle, koska vielä ei ole saatu ”kovaa dataa” EU-äänestyksen vaikutuksista Britannian talouteen.

Aki Kangasharju
Aki KangasharjuYle

Brittien päätöksellä lähteä EU:sta on Kangasharjun mukaan väistämättä kielteisiä vaikutuksia Britannian talouteen. Hän uskoo, että keskuspankki joutuu siirtymään elvytyslinjalle myöhemmin syksyllä, kun Britannian taloudesta alkaa kuulua huonoja uutisia.

– Ohjauskorkoa tullaan laskemaan, ja jos tilanne menee kovin huonoksi, niin silloin mennään myös sille linjalle, että joudutaan painamaan rahaa lisää.

Rahan painamisella Kangasharju viittaa siihen, että keskuspankki laajentaisi arvopaperien osto-ohjelmaansa ja kasvattaisi näin rahan tarjontaa Britannian taloudessa. Torstaina keskuspankki päätti pitää rahapoliittisen elvytyksen vielä entisellä tasollaan.

Investointien hyytyminen iskisi Suomeen

Suomen taloudelle Englannin keskuspankin korkopäätöksellä on Kangasharjun mukaan vähän vaikutusta. Hänen mukaansa brittien EU-ero vaikuttaa Suomeen epäsuorasti, kun investoinnit Britanniassa ja muualla Euroopassa vähenevät.

Kangasharju katsoo korkopäätöksen viestivän siitä, ettei keskuspankki usko Britannian talouden olevan välittömästi romahtamassa.

– Silloin myös vaikutukset Suomeen jäävät pieniksi. Sitten vasta Suomi kokee tästä vaikutuksia, jos reaalitalous lähtee sukeltamaan.