1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

130-vuotias paperinivaska hävisi kännykälle – Historian viimeinen puhelinluettelo viedään käsistä

Viimeinen puhelinluettelo on painettu jakeluun, ja esimerkiksi Pirkanmaalla historiallinen painos on jo päässyt loppumaan. Moni on ehtinyt jo unohtaa numeroiden tiiliskiven olemassaolon. Toisille opus on kuitenkin keräilyaarre.

Kuva: Taavi Salmivaara / Yle

Lavallinen puhelinluetteloita hupeni marketin jakelupisteestä kahdessa päivässä. Uusi kuorma tilattiin lahtelaiseeen ostoskeskukseen, mutta sekin hupeni rapsakkaa tahtia.

Pirkanmaalla koko puhelinluettelon painos on jo loppu. Historian viimeinen painettu puhelinluettelo viedään käsistä.

Puhelinluetteloa hakee erityisesti iäkkäämpi väestö, mutta viimeistä opusta haetaan myös keräilymielessä. 

– Luettelosta löytää kaikenlaista, eikä tarvitse mennä aina nettiin. Katsoin luettelosta juuri jalkaterapeuttia, mutta otan tämän talteen enmmän historiallisista syistä, Lahden marketista ilmaisen luettelon hakenut Pia Penttiä sanoo.

Puhelinluetteloita on painettu jo 130 vuoden ajan. Huippuvuosina luetteloa painettiin 3,2 miljoonaa kappaletta. Viimeistä numeroa tehdään enää 1,5 miljoonaa.

Luetteloiden kysyntä alkoi hiipua numeropalvelujen ja tiedon siirryttyä verkkoon. Puhelinluetteloa julkaisevassa Fonectassa päätettiin, että painotuotteen aika on tullut tiensä päähän. Viimeisen numeron suurta kysyntää osattiin Fonectassa odottaa.

Mutta eikö puhelimen sisällä ole puhelinluettelo. Kun luettelo on puhelimen sisällä, ei tarvise paperista.

teini-ikäiset tytöt Siiri ja Katri

– Ihmiset ovat ihmetelleet, että vieläkö puhelinluetteloita edes painetaan. Jotkut kommentoivat, että jo oli aikakin, että se loppuu. Mutta me olemme halunneet palvella luettelonkäyttäjiä niin pitkään kuin kysyntää on ollut, Fonectan viestintäpäälliikö Sara Antila kertoo.

Pakko siirtyä nettiin

Älypuhelimella ostoskeskuksessa suunnistavat nuoret vielä tunnistavat puhelinluettelon, mutta eivät kaipaa sitä kirjahyllyynsä. Uudelle sukupolvelle kaikki tarpeellinen löytyy verkosta.

– Eikö se ole sellainen kirja, jossa on kaikkia puhelinnumeroita, pohtivat Siiri ja Katri luetteloiden jakelupisteen tuntumassa.

– Mutta eikö puhelimen sisällä ole puhelinluettelo. Kun luettelo on puhelimen sisällä, ei tarvise paperista, teini-ikäiset tytöt tuumivat älypuhelimet käsissään.

Katsoin luettelosta juuri jalkaterapeuttia, mutta otan tämän talteen enmmän historiallisista syistä.

Pia Penttilä

Parin vuosikymmenen aikana myös ilmoitusmyynti on hiipunut. Viimeisen luettelon ilmoitukset ovat enää pari riviä: nimi ja verkkosivun osoite.

Jäljellä olevat apteekkien ja terveyspalvelujen ilmoitukset kertovat, että luettelon käyttäjät ovat pääosin vanhuksia tai sellaisia, jotka eivät käytä nettiä.

– Kuulin vasta äsken, että puhelinluettelo loppuu. En tiedä, mikä sen korvaa. Kai minun täytyy ruveta netistä etsimään numeroita, vaikka en edes osaa sieltä niitä hakea, lahtelainen Ritva Nättinen sanoo. 

Jekkuja puhelinluettelolla

Puhelinluettelo on ollut aikojen saatossa varsinainen tietopaketti. Pahvisten kansien väliin kirjattiin tarkasti yrityksen henkilöstön numerot. Presidentti Urho Kekkosenkin nimi ja puhelinnumero on ollut painettuna puhelinluettelossa.

Keltaisista sivuista tuli kansallinen käsite.

Kuva: Taavi Salmivaara / Yle

– Käytän puhelinluettelosta lähinnä keltaisia sivuja, jos tarvitsen jotakin tietoa. Muun tiedon etsin sovelluksella puhelimen kautta. Sohvalla makoillessa tulee selattua keltaisia sivuija. Viimeksi etsin rakennuspuolen hommiin tekijöitä, kauppakeskuksesta puhelinluettelon hakenut Antti Pursiainen kertoo.

– Pikkupoikana tuli plärättyä puhelinluetteloa muuten vaan. Sellaista soittohommaa leikittiin, Antti Pursiainen muistelee.

Ei kannata keräillä

Viimeistä luetteloa ei kuitenkaan kannata hamstrata keräysmielessä, sanoo turkulainen puhelinluetteloita myyvä antikvariaatin pitäjä.

– Ei se tule olemaan antikvaarinen tuote. Kestää 20–30 vuotta, että sille tulee arvoa, Kimmo Lampinen Antikvariaatti Arwo Paperista.

Viimeksi Lampiselta tilattiin vuoden 1909 Turun ympäristön maaseutupaikkakuntien luettelo. Se maksoi 40 euroa. 1990-luvun luettelon Lampinen myi kympillä kesäteatterin rekvisiitaksi.

– Puhelinluetteloista selvitettään, millaisia liikkeitä tai ammatteja paikkakunnalla on ollut. Tällaista tietoa haetaan sukututkimukseen tai kotiseutuhistorioihin, Lampinen kertoo.

Kuva: Kirsti Pohjaväre / Yle

Lampinen ei aio ryhtyä haalimaan viimeistä puhelinluetteloa varastoon, mutta hankki kuitenkin yhden talteen. 

Puhelinluetteloita jaetaan vaiheittain ensi vuoden helmikuuhun saakka. Pirkanmaa, Uuusimaa ja Varsinais-Suomi on nyt jaettu. Luettelosta ei tehdä enää uutta painosta, vaikka painos joltakin alueelta loppuisi kesken.