Asuntolaina halpenee yhä – pankit tinkivät marginaaleista

Pankkien lainasta perimät marginaalit ovat jatkaneet laskuaan tänä vuonna, vaikka suosituin asuntolainojen viitekorko eli 12 kuukauden euribor on ollut jo helmikuusta asti miinuksella. Pankkien kisa uusista laina-asiakkaista on pudottanut hieman myös lainan kokonaishintaan vaikuttavien muiden kulujen ja palkkioiden hintakehitystä.

talous
Kiinteistönvälittäjä asettelee esittelykylttiä talon pihaan.
Yle

Viime vuodet ovat olleet lainoista leipänsä tienaaville pankeille vaikeaa aikaa.

Taantuma taittoi asuntolainojen kysynnän ja korkojen lasku pudotti asiakkaiden lainanhoitokuluja niin, että vanhat lainat lyhenivät rivakkaa tahtia.

Pankit pudottivat jo aikaa sitten miinukselle laskeneet kolmen ja kuuden kuukauden euriborit pois asuntolainojensa viitekorkopaletista ja ryhtyivät tarjoamaan laina-asiakkaille viitekoroiksi vain 12 kuukauden euriboria tai pidempiä korkoja sekä pankkien omia prime-korkoja.

Helmikuussa myös suosituin viitekorko eli 12 kuukauden euribor humahti miinukselle. Olisi luullut, että tuottojensa tukemiseksi pankit nostaisivat marginaalejaan, mutta toisin kävi.

Tilastografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Viitekorko ja marginaali eli sovittu vuosikorko oli toukokuussa uusissa lainoissa 1,21 prosenttia. Koron osuus lähenteli siis nollaa.

– Viime kuukausina marginaalit ovat jatkaneet laskuaan. Marginaali on nyt keskimäärin 1,2 prosenttia, kun se vuonna 2013 oli huippulukemissa 1,6 prosenttia, kertoo ekonomisti Johanna Honkanen Suomen Pankista.

Marginaalien kutistumista selittää se, että pankkien oma varainhankinta on nyt historiallisen matalalla tasolla eli rahaa lainattavaksi eteenpäin saa ennätyshalvalla.

– Vuonna 2011 marginaalit olivat matalalla tasolla ja markkinakorot korkealla. Silloin pankkien varainhankintakustannukset olivat korkeat ja se loi paineita kasvattaa marginaalia. Vuosina 2012-2013 marginaalit kasvoivat samalla, kun korot laskivat. Nyt myös pankkien varainhankinta on edullista ja se on luonut paineita marginaalien alentamiselle, Suomen Pankin ekonomisti Honkanen kertoo.

Toinen syy marginaalien laskuun on kilpailu. Pankit kisaavat laina-asiakkaista ja asiakkaat parhaasta lainatarjouksesta.

– Asiakkaat oppivat kilpailuttamaan pankkejaan jo 10 vuotta sitten. Asuntolainamarginaalit ovat olleet työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa mukana jo vuosikausia eli toki sekin marginaaleissa näkyy. Toisaalta marginaalien hintahaarukka on nyt leveämpi kuin aikaisemmin, sanoo johtaja Jussi Huttunen OP:stä.

Marginaalien leveneminen tarkoittaa sitä, että pankit arvioivat asiakkaansa lainan takaisinmaksukykyä entistä tarkempaan. Riski näkyy marginaalin kasvuna.

Mutta koron ja marginaalin osuus ei ole koko totuus.

Tilastografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Todellista vuosikorkoa laskettaessa on otettava huomioon kaikki lainan nostamiseen ja hoitamiseen liittyvät kulut, joita ovat esimerkiksi avausmaksu, tilinhoito- ja käsittelymaksut, hallintokulut, laskutusmaksut sekä asiakirjojen valmistelukulut.

Voisi luulla, että pankit olisivat tuottoja parantaakseen nostaneet lainan sivukuluja, mutta Suomen Pankin tilaston mukaan näin ei olisi käynyt. Kilpailu laina-asiakkaista ja asiakkaiden ymmärrys siitä, että kaikesta voi neuvotella vaikuttavat myös sivukuluissa.

Asuntolainojen uusi normaali

Asuntolainakilpailun voittajia viime vuosina ovat olleet ne, joilla marginaali oli aikoinaan neuvoteltu matalaksi. Viime vuosina heidän lainakustannuksensa isoissakin lainoissa ovat pudonneet mitättömiksi.

– Kyllähän näitä asiakkaita on. Toisaalta lainoja on jo maksettu pois ja toki 20 vuoden laina-aikana elämässä on tapahtunut muutoksia eli on otettu uusia lainoja ja siellähän marginaalit ovat jo olleet vähän erilaisia, OP:n Huttunen laskee.

Asuntolaina-asiakas ei ole nykyään kovin tuottoisa kohde pankeille, mutta pankeissa lasketaan, että pitkään asiakassuhteeseen saa mahdutettua myös paremman tuoton palveluja kuten sijoituksia ja vakuutuksia.

– Asuntolaina-asiakkaat ovat tärkeitä pankeille. Tämä voi olla uusi normaali. Pankin täytyy sopeutua tilanteeseen ja löytää asiakkaan kanssa ne elementit, että suhde on pitkäaikainen ja kestävä, Huttunen sanoo.