Hyppää sisältöön

17-vuotias huipputaikuri kulkee keikoille isän tai äidin kyydillä – taskussa on jo yksi Pohjoismaiden mestaruus

Yhden tempun opettelemiseen voi mennä pari–kolmekin vuotta. Varsinaisesti taikuutta ei voi edes opiskella missään, vaan kaikki tieto tulee muilta tekijöitä.

Kuva: Yle

Esiintyvän taikurin niksit ovat monet. Yksi niistä on korttipuuteri, jolla kortit saadaan asettumaan kauniisti käteen.

Vasta 17-vuotias manipulaatiotaikuri Hannu Juntunen näyttää, kuinka helpon näköisesti kortit ilmestyvät yhtäkkiä käteen ja sitten häviävät kuin itsestään.

Aivan niin helppoa se ei ole. Juntusen mukaan yhdenkin tempun opettelemiseen voi mennä pari–kolmekin vuotta. Pelkkä tempun osaaminen ei myöskään riitä, sillä se täytyy osata myös esittää luontevasti.

– 90 prosenttia tästä on esiintymistä. Sitä pitää harjoitella pitkään ensin peilin edessä ja videolla ja tietysti myös oikean yleisön edessä, Juntunen paljastaa.

Esiintymiskokemusta sirkuksesta

Juntunen on päässyt osoittamaan taitojaan jo isoillekin yleisöille. Keväällä hän voitti Pohjoismaiden mestaruuden manipulaatiotaikuudessa alle 18-vuotiaiden sarjassa. Kaikenikäisten kesken tuli toinen sija.

Manipulaatiotaikuus on näyttämöllä tapahtuvaa visuaalista taikuutta. Manipulaatio kohdistuu aina esineisiin; tempuissa niitä ilmestyy ja niitä häviää. 

– Kyseessä ei siis ole ihmisten mielen manipulointi, vaikka ihmiset usein niin luulevat, Juntunen lisää.

Taikuutta ei Suomessa varsinaisesti voi opiskella missään. Juntunenkin on kehittänyt omia taitojaan lähinnä muiden taikureiden opissa. Lisänä ovat olleet erilaiset kirjat sekä videot.

Esiintymistä hän on harjoitellut kolmisen vuotta Kuopion Sirkuksessa, jossa temppuja on päässyt esittämään teatteriolosuhteissa.

– Ne mahdollistavat paljon enemmän asioita kuin esimerkiksi toimistotila, jossa on kirkkaat loisteputket, Juntunen hymyilee.

Haaveissa Keski-Euroopan varieteet

Taikuudesta Juntunen muistaa olleensa kiinnostunut aina. Vaarin näyttämä sormenirrotustemppu teki vaikutuksen lapsuudessa, ja pian hän jo opetteli omia temppujaan kotona. Ala-asteella kouluun tuli vierailulle taikuri, jonka oppiin hän pääsi, ja jonka kanssa hän edelleen on tekemisissä. 

– Teoreettisemmin aloin miettimään esiintymistäni vasta muutamia vuosia sitten. Sen jälkeen tekeminen on kyllä muuttunut tosi paljon.

Koska Juntunen on vielä alaikäinen, vanhemmat auttavat häntä paljon esimerkiksi keikoille kyyditsemisessä.

– Varsinkin isä on tosi kannustava. Hän on itsekin ollut yrittäjänä ja haluaa kannustaa minua tekemään sitä, mitä itse haluan. 

Tänä kesänä edessä on todennäköisesti vielä junioritaikureiden SM-kisat ja ensi talvena mahdollisesti EM-kisat. Kunhan syksyllä alkavat liiketalouden opinnot on saatu purkkiin, toiveissa olisi löytää kokopäiväinen esiintymispaikka ulkomailta.

– Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa on monia varieteeteattereita, jollaisia Suomessa ei ole ollut enää moneen kymmeneen vuoteen. Varietee mahdollistaa lyhyen, alle 10 minuutin esiintymisen, johon voi tiivistää kaiken osaamisensa.

Kuuntele Hannun haastattelu tästä.