1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mustikka kypsyi etuajassa – sato keskimääräistä parempi

Etelä- ja Keski-Suomessa mustikkaan kannattaa mennä nyt. Sateinen sää ei ole tehnyt huonoa sadolle, sillä marjat ovat kosteuden ansioista suuria.

Kotimaan uutiset
mustikka, satokausi 2016, metsä
Riitta Pihlaja / Yle

Mustikat odottavat poimijoitaan. Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo kertoo, että metsästä ei todennäköisesti tarvitse palata tyhjin käsin.

– Etelä- ja Keski-Suomessa eletään mustikkarintamalla hyvässä myötäisessä. Sato on keskiarvojen yläpuolella, vaikka viime vuoden huippusatoon ei päästä.

Salon mukaan viime vuonna mustikkaa tuli 37 kiloa per hehtaari, kun taas tänä vuonna hehtaarin anniksi odotetaan 25 - 30 kiloa. Alueelliset erot voivat kuitenkin olla suuria. Huippualueita voi tänäkin kesänä olla siellä täällä.

Sato viikon verran etuajassa

Mustikkasato on kypsynyt noin viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Kukinta alkoi toukokuussa jo varhain, ja se onnistui Salon mukaan kohtuullisen hyvin. Pieniä määriä marjaa on voinut jo kerätä hyviltä kasvupaikoilta, kertoo Salo.

– Mustikkapiirakkaan marjoja on saanut avonaisilta kasvupaikoilta jo viikon, parin verran. Marjaan kannattaa mennä viimeistään viikonloppuna, mutta poimittavaa on varmasti koko heinäkuun. Metsäisissä paikoissa marja kypsyy hitaammin.

Kypsyttyään mustikka on hyvä poimittava kuukauden verran. Sen jälkeen marja alkaa vetistyä ja putoilla maahan.

Sade ja viileys sopivat mustikalle

Viime päivinä vettä on tullut monin paikoin runsaasti. Salon mukaan mustikka ei kuitenkaan ole ottanut sateista nokkiinsa.

– Marjat ovat kosteuden ansioista isoja. Lämpöä on ollut sopivasti, ei mustikka kaipaa helteitä.

– Auringonvalo ei olisi nyt pahitteeksi, sillä se lisäisi marjan aromaattisuutta. Tosin hyvältä mustikat ovat maistuneet nytkin, sanoo Salo.

Lue seuraavaksi