Li Andersson sunnuntailisän poistoehdotuksesta: Kuva kokoomuksesta työväen puolueena karisee kovaa vauhtia

Vasemmistoliiton Li Andersson näkee kokoomuksen ehdotuksen sunnuntain tuplapalkan poistamisesta jatkumona hallituksen toteuttamalle kauppojen aukioloaikojen vapauttamiselle.

politiikka
Li Andersson Porissa 14. heinäkuuta.
Li Andersson Porissa 14. heinäkuuta.Tulikukka de Fresnes / Yle

Kokoomuksen työ- ja yrittäjyyspaketin esitys lakisääteisten sunnuntailisien muuttamisesta työpaikalla tai työehtosopimuksessa päätettäviksi ei vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia vakuuta.

Pöly on hädin tuskin laskeutunut kiky-sopimuksen jälkeen

Anderssonin mukaan se iskee pahiten jo nyt matalalla palkalla ja julkisilla aloilla työtä tekevien nilkkaan. Julkisen sektorin lomarahoja leikataan kilpailukykysopimuksen takia ensi vuodesta alkaen, ja samoilla aloilla tehdään usein myös sunnuntaitöitä.

– Olen kuullut paljon kiukkusia puheenvuoroja lomarahojen leikkauksista hoiva-alan työntekijöiltä, jotka tekevät fyysisesti ja psyykkisesti raskasta yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeää työtä. Pöly on hädin tuskin laskeutunut kiky-sopimuksen jälkeen, ja heti perään esitetään tällaista, Andersson sanoo.

Sunnuntailisän poisto tessistä ehkä seuraava

Anderssonin mukaan sunnuntailisien mahdollinen poisto kertoo siitä, miten hallitus näkee suomalaisten palkkatason keskeisimmäksi talouden ongelmaksi ja toisaalta ratkaisuksi.

Yksi hallituksen linjaus voi avata oven uusille työehtojen heikennyksille.

– Sunnuntailisä on hyvä esimerkki. Ensin hallitus ajaa uudistusta jolla vapautetaan kauppojen aukioloaikoja. Heti perään tulee esitys, joka heikentäisi sunnuntaivuoroja tekevien matalasti palkattuja ansioita.

Jos sunnuntailisä poistetaan laista, se kannustaa Anderssonin mukaan vaatimaan sunnuntailisän poistoa myös työehtosopimuksista.

Mielikuvat karisevat

Yllätyksenä kokoomuksen avaus ei Anderssonille tullut.

– Mikään ei enää yllätä kokoomuksen suhteen, sen verran kovia heikennyksiä se on esittänyt työsuhdeturvaan, Andersson lataa.

Hallitus on ehdottanut muun muassa kiristyksiä työttömyysturvan ehtoihin, ja esittänyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkausta. Anderssonin mukaan hallitusvuosi on paljastanut työntekijä-äänestäjiä tavoittelevien perussuomalaisten ja kokoomuksen todellisen karvan.

– Hallituksen ja oppositiopuolueiden väliset erot ovat tulleet harvinaisen selvästi esille selville. Kokoomuksen markkinoima mielikuva, että olisivat työtä tekevien puolella, on karissut kovaa vauhtia, Andersson sanoo.