1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Media: Indianan kuvernööristä Trumpin varapresidentti

Lukuisten tiedotusvälineiden mukaan Trump olisi valintansa tehnyt, mutta Trumpin kampanja kieltää tämän. Virallisen ilmoituksen on tarkoitus tulla perjantaina.

Mike Pence. Kuva: Rick D´elia / EPA

Lukuisat eri tiedotusvälineet kertovat republikaanilähteisiin perustuen, että Donald Trump olisi valinnut varapresidenttiehdokkaakseen Indianan osavaltion kuvernöörin Mike Pencen.

Asiasta kertovat muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun), CNN (siirryt toiseen palveluun), CBS News (siirryt toiseen palveluun) ja New York Times (siirryt toiseen palveluun). Kaikki perustavat tietonsa nimettömänä pysytteleviin republikaanilähteisiin.

Trumpin kampanja kuitenkin kieltää, että Trump olisi vielä tehnyt valintaansa. Virallinen julkistus on tarkoitus tehdä perjantaina aamupäivällä, eli kuudelta illalla Suomen aikaa.

Viimeisimpien huhujen mukaan Trumpin viimeiset vaihtoehdot varapresidentiksi olisivat Pence, New Jerseyn kuvernööri Chris Christie sekä entinen edustajainhuoneen puhemies Newt Gingrich.

Trump itse on antanut sekavia signaaleja asiasta viimeisten päivien aikana hänen käytettyään aikaa tutustuakseen ehdokkaisiinsa.

"Kristitty, konservatiivi, republikaani"

Pence on entinen kongressiedustaja sekä radiojuontaja. Hän on ollut politiikassa mukana 15 vuotta ja edustajainhuoneessa hän oli 12 vuotta. Kongressiedustajana hän ajoi vankkumattoman konservatiivista agendaa, muun muassa homojen oikeuksien sekä abortin suhteen.

57-vuotias Pence on kuvaillut itseään (siirryt toiseen palveluun) "kristityksi, konservatiiviksi ja republikaaniksi – tässä järjestyksessä".

Asiantuntijat pitävät häntä varovaisena valintana varapresidentiksi, joka tuskin tulee nolaamaan Trumpia ja joka saattaa kerätä hänelle tukea konservatiiviäänestäjiltä, jotka edelleen suhtautuvat epäillen Trumpin kampanjaan. Pence on myös läheinen Kochin miljardööriveljesten ja muiden vaikutusvaltaisten lahjoittajien kanssa, jotka ovat tähän mennessä vältelleet Trumpia.

Vuonna 2015 Pence sai runsaasti kritiikkiä osakseen, kun hän allekirjoitti Religious Freedom Restoration Act -lain, joka kriitikoiden mukaan mahdollisti homoseksuaalisen laillisen syrjinnän. Useat yritykset ilmoittivat mahdollisuudesta boikotoida osavaltiota ja myös indianalaiset yritykset kritisoivat Penceä. Myöhemmin Pence allekirjoitti lakiin lisäyksen, joka kieltää syrjinnän.

Pence käy parhaillaan vaalikampanjaa kuvernöörin virasta, mutta jos Trump valitsee hänet varapresidentikseen ja Pence hyväksyy ehdokkuuden, hänen on luovuttava kisasta, sillä Indianan laki ei salli henkilön samaan aikaan pyrkiä sekä osavaltion että liittovaltion virkaan.