Oikeusministeri Lindström kansalaisaloitteista: Rajoitteista on keskusteltava, vasta-aloitteet ovat loputon suo

Professorin mielestä kansalaisaloitteet ovat edistäneet kansalaistoimintaa. Perussuomalaiset Nuoret ajaa kansalaisaloitetta kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen EU-jäsenyydestä. Edetessään eduskuntaan aloite on hankala hallitukselle.

politiikka
Sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajat kerääntyvät ennen eduskunnan äänestystä 28. marraskuuta Kansalaistorille.
Sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajat kerääntyivät ennen eduskunnan äänestystä 28. marraskuuta 2014 Kansalaistorille.Yle

Kansalaisvaikuttamisen suuri askel otettiin marraskuussa 2014. Kansa juhli kadulla, kun kansalaisaloitteen pohjalta syntynyt laki meni läpi eduskunnassa.

Sukupuolineutraali avioliittolaki on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kansalaisaloitteen pohjalta hyväksytty laki. Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) pitää kansalaisaloitejärjestelmää toimivana.

Jari Lindstöm.
Jari Lindstöm.Pekka Tynell / Yle

– Yksitoista on mennyt eduskuntaan asti. Eli voi sanoa, että kyllä se jollain lailla toimii. Ja käsittääkseni se on lisännyt kansalaisten innokkuutta tuoda asioita tätä kautta eteenpäin.

Sukupuolineutraalin avioliittolain toteutuminen synnytti pian uuden lain kumoamista vaatineen vasta-aloitteen. Lindströmin mielestä vasta-aloitteiden rajoittamisesta pitäisi keskustella.

– Pitäisikö rajata ajallisesti johonkin, että ei voi tehdä tietyn ajanjakson kuluessa uutta aloitetta – tai että samansisältöistä aloitetta ei voitaisi tehdä. Tämä on semmoinen, mistä kannattaa keskustella. Koska eihän sekään voi olla tarkoitus, että tehdään aloite, vasta-aloite, taas vasta-aloite. Sehän on loputon suo.

Professori: Ei vain puolueiden väline

Vuonna 2012 voimaan tulleen uudistuksen jälkeen oikeusministeriö on vastaanottanut puolentuhatta kansalaisaloitetta. Valtio-opin professori Maija Setälä osallistui aikanaan kansalaisaloitejärjestelmän synnyttämiseen. Järjestelmän tavoitteeksi asetettiin kansalaistoiminnan edistäminen. Tavoite on myös Setälän mukaan toteutunut.

– Se on hyvin suosittu kansalaisten keskuudessa. Lisäksi katsoisin, että kansalaisaloite on kohtuullisen hyvin ollut myös semmoisten pienempien kansalaisjärjestöjen tavoitettavissa, että se ei ole pelkästään jäänyt hyvin vakiintuneiden kansalaisjärjestöjen tai poliittisten puolueiden välineeksi.

PS-Nuoret ajavat Fixitiä eduskuntaan

Perussuomalaisia Nuoria luotsaava Sebastian Tynkkynen on yksi kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä vaativan kansalaisaloitteen alullepanijoista. Aloite on alle kuukaudessa saanut taakseen yli puolet eduskuntakäsittelyyn vaadittavasta 50 000 kannattajasta.

– Eihän hallituksesta käsin tällä hetkellä Fixitiä voida ajaa. Sitä ei ole kirjattu hallitusohjelmaan, niin hallitus ei voi sitä tehdä. Mutta sitä varten on käytettävissä kansalaisaloitekanava, selittää Tynkkynen.

Perussuomalaiset Nuoret siis käyttää kansalaisaloitetta hallitusohjelman vastaisen tavoitteen ajamiseen. Tapahtumakulku muistuttaa osin sukupuolineutraalin avioliittolain syntyä. Silloin lain edistäminen oli jätetty pois hallitusohjelmasta kristillisdemokraattien toiveen mukaisesti. Lain tultua voimaan kristilliset saattoivat jatkaa hallituksessa.

Tynkkynen kertoo PS-Nuorten ottaneen tapauksesta mallia.

– Käytämme samaa työkalua nyt tällä hallituskaudella eli tuomme hallitusohjelman ulkopuolisen asian kansalaisaloitteen kautta eduskunnan käsittelyyn. Totta kai toivomme, että saamme sille mahdollisimman suuren kannatuksen myös meidän kansanedustajien osalta.

Jos aloite Fixit-äänestyksestä etenee eduskuntaan, on tilanne eri kuin aikanaan avioliittolaissa. EU:n jäsenenä pysyminen on kirjattu hallitusohjelmaan.