1. yle.fi
  2. Uutiset

Romaniassa pidätettiin orjaliiga – kaappasi kymmeniä uhreja vuosien varrella

Tekijät olivat vieneet orjiksi jopa kymmeniä ihmisiä vuodesta 2008 lähtien. Heitä uhkailtiin, nöyryytettiin ja hakattiin ja pakotettiin muun muassa osallistumaan laittomiin hakkuisiin.

Ulkomaat
Mies kahleissa.
Uhreja pidettiin kettingeissä, ja heitä uhkailtiin, nöyryytettiin ja hakattiin.

Romanian poliisi on pidättänyt kymmeniä ihmisiä, joiden epäillään kaapanneen kymmeniä miehiä ja poikia orjiksi epäinhimillisiin oloihin. Pidätykset tapahtuivat keskiviikkona 170 kilometrin päässä pääkaupunki Bukarestista sijaitsevassa pikkukaupungissa.

Ratsiaan otti osaa 160 poliisia ja syyttäjäviranomaista. Epäillyt olivat sekaantuneet laittomiin hakkuisiin. Kaikkiaan jutussa on noin 90 epäiltyä. Ratsiassa viranomaiset vapauttivat viisi ihmistä, joista kaksi oli alaikäisiä.

Syyttäjien mukaan epäillyt olivat vuodesta 2008 lähtien kaapanneet kymmeniä ihmisiä ja pakottaneet heidät tekemään kotitöitä, huolehtimaan eläimistä, kerjäämään, sekä osallistumaan laittomiin hakkuisiin. Heidät on myös toisinaan pakotettu tappelemaan toisiaan vastaan orjuuttajiensa viihdykkeeksi.

Uhrit olivat viranomaisten mukaan fyysisesti tai henkisesti vammaisia tai hyvin köyhiä. Heitä pidettiin nälässä tai heille syötettiin vain tähteitä. Usein heidät pakotettiin syömään lattialta. Heitä pidettiin kettingeissä, uhkailtiin, nöyryytettiin ja hakattiin. Heidät lukittiin öiksi sisälle, jotta he eivät karkaisi. Viranomaiset epäilevät, että osaa on myös käytetty seksuaalisesti hyväksi.

Uhreja on ollut viranomaisten mukaan noin 40. Heidät on kaapattu julkisilta paikoilta tai jopa omista kodeistaan.

Viranomaiset sanoivat kuulustelleensa epäiltyjä läpi yön ja poliisi etsi ratsiapaikan ympäristöstä lisää mahdollisia epäiltyjä ratsian jälkeen.

Ratsian yhteydessä poliisi takavarikoi lähes 230 000 Romanian lein arvosta rahaa, noin kilon kultaa, sekä ajoneuvoja ja työkaluja, joita oli sen mukaan käytetty rikollisessa toiminnassa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi