1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Huhumylly ydinvoimayhtiö Rosatomin ympärillä kiihtyy – suomalaisjohtaja kiistää väitteet lännen pakotelistalle joutumisesta

Fennovoiman kanssa Pyhäjoelle ydinvoimalaa rakentavan venäläisen Rosatomin suomalaisjohtaja kiistää, että yhtiötä uhkaisivat EU:n ja lännen talouspakotteet. Rosatomia koskevasta pakoteuhasta uutisoi venäläinen talouslehti Kommersant. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että ydinvoimahanketta seurataan nyt tarkasti.

talous
Jukka Laaksonen.
Jukka Laaksonen.Mauri Ratilainen / AOP

Venäläinen talouslehti Kommersant väittää uutisessaan, että ydinvoimayhtiö Rosatom voi joutua EU:n ja lännen pakotelistalle, koska sillä olisi toimintaa Krimin niemimaalla.

Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) ei halua tehdä nopeita johtopäätöksiä lehtijutun perusteella, mutta sanoo että Fennovoiman hanketta seurataan nyt tarkasti.

– Elinkeinoministeriö vielä kaksi vuotta tulee käsittelemään Fennovoiman rakentamislupa-anomusta niin tää on tarkkaan katsottava, että minkälaisia polkuja Rosatomin yhteityöhön on tulossa.

– Lehtijutun perusteella ei voi vielä sanoa minkälaista hanketta Rosatomilla Krimin suuntaan on, Mykkänen selventää.

Monet maailman ydinvoimaloista käyvät Rosatomin polttoaineella

Aiemmin Suomen Säteilyturvakeskuksen pääjohtajana toiminut ja sittemmin Rosatomin tytäryhtiön johtoon astunut Jukka Laaksonen kiistää tuoreeltaan lehden esittämät väitteet talouspakotteiden uhasta.

– Rosatomin ylimmässä johdossa ei ole mitään tietoa, että tällaista uhkaa olisi olemassa, Rosatom Overseasin varajohtaja Jukka Laaksonen sanoo.

– En usko, että kenelläkään on halua lähteä Rosatomin kimppuun tällaisten pakotteiden kanssa. Täytyy pitää mielessä, että Rosatom on maailman johtava uraanipolttoaineen toimittaja, Laaksonen jatkaa.

Rosatomin suomalaispomo: Yhtiö ei kaiva verta nenästään

Laaksosen mukaan Rosatomin polttoainella käyvät suurin osa ydinvoimalaitoksista niin Yhdysvalloissa, Englannissa kuin EU:nkin alueella.

Venäjä valtasi Krimin kaksi vuotta sitten, minkä seurauksena useita venäläisyhtiöitä on asetettu lännen pakotelistoille.

Laaksosen muaan Rosatomilla ei ole kielletyjä hankkeita Krimillä.

– Rosatom ei varmasti kaiva verta nenästään toimimalla Krimin niemimaalla, Laaksonen sanoo.

Rosatomin tytäryhtiö omistaa kolmanneksen Fennovoimasta

Mahdolliset Rosatomiin kohdistuvat pakotteet ovat erityisen kiinnostavia Rosatomin ja suomalaisen energiayhtiön Fennovoiman yhteistyön takia.

Rosatom on toimittamassa reaktorin uuteen Pyhäjoella rakenteilla olevaan ydinvoimalaan ja lisäksi sen tytäryhtiö omistaa kolmanneksen Fennovoimasta.

– Tällä hetkellä Fennovoiman yhteistyö Rosatomin kanssa on täisin laillisella pohjalla Suomen ja EU:n lainsäädännön mukaan, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan viime aikoina on ollut jopa pieniä toiveita siitä, että Venäjällä olisi halua vakauttaa Ukrainan tilannetta ja toteuttaa Minskin rauhansopimus, jolloin pakotteita voistaisiin päin vastoin purkaa.

Lue seuraavaksi